Na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, koja je u stečaju, pronađeno je više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada.

To je medijima potvrdio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je istakao da je “ovo zločin prema sopstvenom narodu i državi i da će se tako tertirati”.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Kako je rečeno, vlasnik “Step transa” Jovica Stepanov, koji je zakupac prostora na kome je otpad pronađen, juče je lišen slobode.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je da je taj prostor izdat “Step transu d.o.o.”, odnosno njegovom vlasniku, koji je skladištio između ostalog i opasan otpad.

“On je imao dozvolu od 2012. za skladištenje opasnog otpada i on ima urednu dokumentaciju za svega 32 tone takvog otpada, a u krugu bivše fabrike se nalazi 1.080 tona za koji ne postoji adekvatna dokumenatacija”, ukazao je Galić.

Ministar Trivan je naložio svim nadležnim službama pojačanu kontrolu podzemnih voda, bunara i kanala koji se uliva u Dunav, ali nadležni tvrde da su izvoršta pijaće vode bezbedna, jer se, objašnjavau, nalaze više kilometara daleko, sa druge strane Dunava.

Prema Trivanovim rečima, počela je beskompromisna borba protiv onih koji nelegalno uvoze, dstribuiraju ili skladište materije opasne po životnu sredinu.

On procenjuje da je Hemijska industrija Novi Sad u stečaju, koja se nalazi u fazi privatizacije, očigledno bila pogodan prostor da neko skladišti opasan otpad, verujući da će izbeći kontrolu državnih organa.

“Nastavićemo to da radimo i nećemo se zaustaviti. Obrenovac i Novi Sad su tek početak čitave priče”, najavljuje Trivan.

Mediji prenose da istraga i analize tek treba da utvrde koliko je pronađeni otpad toksičan, odakle potiče i koliko ga stvarno ima, kako navode, radi se o različitim vrstama otpadnih ulja, a postoje indicije da je deo toga korišćeno za grejanje različitih objekata.

Autor: Tanjug

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Priscila
27/01/2018 12:56

I šta dalje? Šta s otpadom? Hoće ga skloniti, ili će ostati na obaveštenju? Šta da radimo sa ovim saznanjem? Najbitnijih informacija nema.