Besplatni pregledi povodom Svetskog dana srca

       

Povodom Svetskog dana srca, 29. septembra, sva 44 Doma zdravlja i 9 opštih bolnica na teritoriji Vojvodine obavljaće besplatne preventivne preglede stanovništva na kardiovaskularne u prepodnevnim satima, na različitim lokacijama u njihovim sredinama.

Pregledi koji obuhvataju, kliničke preglede, BMI, krvni pritisak, EKG i određivanje šećera, održaće se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

U znak podrške ovoj manifestaciji i borbi protiv bolesti srca i krvotoka kao najčešćoj bolesti u Vojvodini, zgrada Pokrajinske vlade je od srede osvetljena crvenom bojom.

Ovogodišnji Svetski dan srca obeležava se širom planete u znaku obećanja samom sebi, svima koje volimo, celom svetu: “Šta ja mogu odmah da učinim da se pobrinem za svoje srce, za tvoje srce…za sva naša srca?“

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je druga u Evropi po učestalosti umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Svakog sata u Srbiji umre šest osoba od kardiovaskularnih bolesti, a svakog dana u našoj zemlji 45 osoba doživi infarkt.

U Vojvodini je broj infarkta u 2016.godini bio 2888, a u 2017. godini čak 4405 pacijenata doživelo je srčani udar. Svaki minut kašnjenja u pružanju pomoći kod srčanog udara odnosi i 13 dana života, pod uslovom da pacijent preživi.

Do pre godinu dana najveći problem u pokrajini predstavljalo je to što su se svi srčani bolesnici upućivali u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Kupovinom tri angio sale u Somboru, Subotici i Zrenjaninu za nepunih godinu dana u njima je obavljeno preko 1000 koronografija.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments