Pokrajinska vlada donela je Odluku o obrazovanju Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji 1918 – 2018. godine.

Za počasnog predsednika i pokrovitelja obeležavanja jubileja imenovan je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a za predsednika Odbora imenovan je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Odbor ima 14 članova i to su: ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama prof. Miroslav Štatkić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, episkop Bački dr Irinej Bulović, predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić, direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Korpivica, prof. dr Ljubomirka Krkljuš, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, v.d. direktora Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada mr Siniša Jokić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić-Ostojić, predsednik Nacdionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Pavel Surovi, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i istoričar Zoran Veljanović.

Odbor će utvrditi program aktivnosti kako bi jubilej naredne godine bio obeležen na dostojan način. Pored programa centralne manifestacije, utvrdiće i druge vidove šireg programa koji će 25. novembar 1918. godine, datum kada je doneta presudna odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, kao i događaje koji su obeležili to vreme, osvetliti putem naučnih skupova, izdavačke, filmske, pozorišne i TV-produkcije.

Jedna od aktivnosti biće i otvaranje novog Muzeja prisajedinjenja 1918, u kome će na jednom mestu biti sistematizovana i izložena borba srpskog naroda za svoja prava na jezik i pismo, autonomiju, kulturu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments