Konferencija o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi “Agri-Tech Future“

       

Konferencija o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi “Agri-Tech Future“, održana je danas, 1. marta u Privrednoj komori Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević na današnjem otvaranju istakao je “Poljoprivreda svakako mora da bude zasnovana na znanju, i na primeni inovacionih tehnologija utemeljenih na naučnim istraživanjima, digitalizaciji, odnosno preciznoj poljoprivrdi“.

Radojević je rekao da su inovacija i digitalizacija temelji konkurentnije i održive poljoprivrede Srbije i Vojvodine.

Agrarni sektor, smatra Radojević, mora biti tehnološki napredniji, savremeniji, modernizovaniji i usklađen sa evropskim trendovima u proizvodnji hrane, koji svakako podrazumeva uvođenje informacionih tehnologija. Tako naši poljoprivrednici, ali i agroprivreda u celini, može postići još bolje rezultate i doprineti boljem privrednom rastu Republike Srbije.

Radojević je ukazao da Evropska unija, u okviru zajedničke evropske politike, stavlja akcenat na naučna istraživanja i digitalnu transformaciju, kao bazne osnove za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. Takođe, EU značajan fokus stavlja i na generacijsku obnovu poljoprivrede. On je istakao da je Sekretarijat prepoznao značaj ulaganja u ove segmente, i od 2017. godine zajednički sa resornim ministarstvom sprovodi meru direktne finansijske podrške poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, te da je reč je o bespovratnim sredstvima do 90 odsto u odnosu na vrednost investicije.

Prema njegovim rečima, ova mera dala je rezultate jer se sve više mladih ljudi uključuje i započinje svoj agro-biznis, što je posebno značajno, jer mladi treba da budu generatori budućeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i oni će na najbolji način implementirati informacione tehnologije.

On je naglasio da će Sekretarijat i dalje biti posebno posvećen prepoznavanju mladih, te da se i u ovoj godini nastavlja start-ap program, kao i podrška intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Radojević je skrenuo pažnju i na Institut BioSens, za koji ističe da je “biser u Evropi“ a ne samo na nacionalnom nivou, i sa kojim Sekretarijat realizuje zajedničke projekte. Cilj je razvijanje novih digitalnih platformi, ali i unapređenja rada resornog sekretarijata za koji Radojević ističe da prati savremene tokove, jer mora biti bolji servis poljoprivrednim proizvođačima.

Radojević podseća da je plod te saradnje i otvaranje Centra digitalne poljoprivrede Srbije, i puštanje u rad digitalne platforme AgroSens 2017. godine, koja ima blizu 11.000 korisnika, i predstvlja značajan korak u pravcu uvođenja inovativnih rešenja zasnovanih na informacionim tehnologijama. Istovremene, puštene su u rad i nove platforme, a u 2018. otvorena prva digitalna farma u Krivaji kod Bačke Topole. Reč je o referentnom projektu, koja primenjuje najsavremenije senzore, dronove, meteo stanice i satelitske snimske stvalja u funkciju praktične poljoprivredne proizvodnje. Ova farma tokom otvorenih dana, stoji na raspolaganju svim poljoprivrednim prozvođačima kako bi se upoznali sa novim dostignućima.

Radojević je i ovoga puta pozvao poljoprivredne proizvođače da konkurišu za finansijska sredstva, koja im je Sekretarijat namenio kako bi bili savremeno opremljeni i konkurentniji na tržištu.

“Novi Sad se danas nalazi na evropskoj mapi prepoznat kao jedan od glavnih centara za primenu najnovijih tehnologija i digitalizacije u poljoprivredi, dok su srpski inžinjeri poznati i cenjeni u svetu, pogotovo oni koji se bave aplikativnim načinom primene u konkrentim industrijama“, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razavoj Srbije Nenad Popović, prilikom otvaranja konferencije o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi, koju su organzovale kompanije “Color Media Communications“ u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine.

Cilj konferencije o tehnološkim inovacijama u poljoprivredi “Agri-Tech Future“ je edukacija i motivacija mladih ljudi, koji se bave poljoprivredom ili tek planiraju da uđu u proizvodnju, na koji način mogu da dođu do korisnih informacija i uz pomoć najsavremenijih IT metoda unaprede svoje poslovanje.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: