Maestralan nastup Orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Bejrutu

       

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovala je prethodnih dana nastupu orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Bejrutu (Liban), na poznatom “Al Bustan” festivalu.

Po rečima šefa dirigenta Orkestra SNP-a, Đanluke Marčana pre dve godine je nastupio Hor Srpskog narodnog pozorišta, kada je ostavio veoma dobar utisak, da bi se ta saradnja danas proširila i sa našim profesionalnim orkestrom SNP-a, koji ovih dana nastupa u skladu sa podnaslovom festivala “Krešendo”, posvećeno delima italijanskih kompozitora i njihovom uticaju na svetsku muzičku scenu.

U Bejrutu, na festivalu “Al Bustan” Orkestar SNP-a nastupa četiri puta, tako da je 3. marta bio deo gala koncerta posvećenom italijanskom belkantu, solistkinja je bila ruska sopranistkinja Venera Gimadijeva. Dve večeri kasnije novosadski muzičari izveli su tri Paganinijeva violinska koncerta,a večeras, 7. marta, Okestar Srpskog narodnog pozorišta pratiće dve mlade italijanske zvezede, violončelistkinja Erika Pikoti i pijanistkinja Vanesa Beneli Mozel u Dvoržakovom koncertu za violončelo, odnosno, u Ravelovom koncertu za klavir i orkestar. Orkestar će večeras voditi jedan od najpozatijih kontrabasista današnjice Enriko Fagone. Za kraj gostovanja u Bejrutu, ansambl našeg nacionalnog teatra očekuje koncertno izvođenje Verdijeve “Travijate”.

Nastupu Orkestra SNP-a, prvog dana prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Libanu Elmir Elfić.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: