Foto: pink.rs

Predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije, dr Dragoslav Popović, izjavio je da su porazni podaci o vakcinaciji dece MMR vakcinom i naveo da je Novi Sad jedan od gradova sa najmanjim obuhvatom.

Kako kaže Popović za Danas, vakcinacija je neophodna da bi se sprečilo širenje epidemije zaraznih bolesti. MMR vakcina je protiv morbila, zaušaka i rubeole.

– Zvanične podatke za 2021. godinu nemamo, ali nezvanično, na nivou Srbije obuhvat MMR-om je 80 odsto, što je daleko ispod cilja od 95 procenata vakcinisane dece, kojim se stvara kolektivni bedem i sprečava se epidemija morbila. Pritom, postoje sredine koje su daleko ispod ovog republičkog nivoa. U Novom Sadu obuhvat MMR-om je manji od 50 odsto – izjavio je dr Popović a prenosi Danas.

Dodao je da su veliki problemi i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, gde je inače za sve vakcine mali odziv i gde posebno treba da se radi sa stanovništvom.

– Ovako nizak obuhvat je veliki rizik po zdravlje naše dece, koji nam nikako nije trebao i koji smo sami stvorili, jer smo imali sve uslove za uspešnu vakcinaciju – zaključio je dr Popović.

blic.rs/nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
anelejadzeca
20/07/2022 18:57

Joj …. Svasta bih napisala, ali mi je naporno da iznosim svoje argumente u koje Sam duboko ubedjena,a da pri tom moram da pobijam tudje,u koje je taj neko drugi akodje duboko ubedjen.

Emil
20/07/2022 19:01

Nemate baš sve uslove, zakoni su vam ko švajcarski sir…