Nastavlja se saradnja s Francuskim institutom

       

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević sastali su se danas, 17. juna sa savetnikom za saradnju i kulturu Francuske ambasade i direktorom Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batistom Kizenom i sa novim rukovodiocem ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu – Vladimirom Markovićem.

Žan-Batist Kizen ovom prilikom želeo je lično da predstavi novog rukovodioca ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu, koji je u aprilu ove godine stupio na tu funkciju.

Predstavnici Pokrajinske vlade s predstavnicima Francuskog instituta razgovarali su o kulturnim i edukativnim projektima koji bi trebalo da promovišu francusku kulturu u Vojvodini.

Sekretar Njilaš osvrnuo se na petogodišnju saradnju sa Institutom i istakao pritom to da će se ona i ubuduće nastaviti.

“Na teritoriji AP Vojvodine više od sedam hiljada sedam stotina đaka osnovnih i srednjih škola izučava francuski jezik – bilo kao izborni ili kao obavezni predmet. Saradnja s Francuskim institutom prvenstveno se ogledala u angažovanju lektora za francuski jezik, u okviru projekta ‘Biram francuski’, koji je podržao naš Sekretarijat”, rekao je Njilaš.

S tim u vezi, sekretar za kulturu Dragana Milošević poručila je: “Treba da umrežimo sve naše kulturne institucije s Francuskim institutom i da nastavimo da razvijamo saradnju. Samo zajedničkim projektima možemo uspeti u tome. Mi ćemo apsolutno pružiti podršku za projekte i manifestacije na polju kulture.”

Novi rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marković rekao je da im je promocija francuskog jezika i kulture prioritet na teritoriji cele pokrajine. On je najavio niz aktivnosti od septembra, povodom petnaestogodišnjice postojanja ogranka u Novom Sadu.

Sastanku je prisustvovao i podsekretar pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žolt Sakalaš.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: