Dečja bolnica u Novom Sadu trebalo bi da za četiri meseca počne sa dijagnostikom na novom aparatu za magnetnu rezonancu.

Rok za završetak novog objekta u kom će biti smešten aparat je 125 dana. U nabavci aparata za magnentnu rezonancu učestvovala je Pokrajinska vlada sa 100 miliona dinara  i kompanija NIS sa 16 miliona, a više od 23 miliona dinara izdvojeno je iz pokrajinskog budžeta za izgradnju novog objekta u kome će biti smešten aparat.

Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, biće ovo najbolji dijagnostički aparat u našoj zemlji, jer će omogućiti dijagnostiku i novorođene dece.

„Pokazujemo da je moguće zajedničkim snagama postići velike rezultate. Nastavićemo i u 2018. godini sa podrškom i obezbeđivanjem najboljih zdravstvenih uslova, kako za naše najmlađe tako i za celokupan zdravstveni sistem“, rekao je predsednik Mirović.

On je najavio zajedničku aktivnost sa kompanijom NIS i drugim društveno odgovornim kompanijama u pribavljanju prateće opreme za MR.

Tender za kupovinu je završen i MR aparat će biti isporučen odmah nakon izgradnje novog objekta u okviru bolnice, u kome će biti adekvatno smešten. Probna dijagnostika očekuje se čim aparat bude isporučen, a tokom leta i jeseni ceo sistem biće u funkciji.

Na ovaj način će Dečja bolnica u Novom Sadu, kao jedina tercijarna zdravstvena ustanova u kojoj se leče deca i omladina do 18 godina iz cele Vojvodine, prvi put dobiti MR aparat namenjen isključivo deci.

Koliko je značajna nabavka magnetne rezonance govori podatak da se na Institutu godišnje hospitalizuje oko 13.000 dece i obavi oko 130.000 pregleda. Svake godine, za oko 2.000 pacijenata potrebno je obaviti pregled i dijagnostiku magnetnom rezonancom.

Prema rečima v.d.direktorke Dečje bolnice Jadranke Jovanović-Privrodski, dosadašnja dijagnostika magnetnom rezonancom za pacijente  obavljala se u Institutu za Onkologiju u Sremskoj Kamenici i u Kliničkom centru Vojvodine.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments