Memorijalnom akademijom i odavanjem počasti palim borcima, u Bezdanu obeležena 73. godišnjica od Batinske bitke, koja je okončana pobedom Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije sa više hiljada žrtava jugoslovenskih i sovjetskih boraca.

Batinska bitka jedna je od najznačajnijih pobedničkih bitaka za oslobođenje zemlje na kraju Drugog svetskog rata, koju su, združenim snagama vodili borcijugoslovenske Narodnooslobodilačke vojske i sovjetske Crvene armije.

Bitka je počela 11. novembra 1944. godine na levoj obali Dunava, gde se nalazi spomen kompleks „Muzej Batinske bitke“, obnovljen na inicijativu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović.

Foto: vojvodina.gov.rs

Večni nezaborav i večna zahvalnost herojima Batinske bitke i svih drugih slobodarskih bitaka, jesu dug koji, poput zaveta, treba i mora da se prenosi s kolena na koleno i mi to obeležavanjem ove godišnjice danas i činimo“ rekao je predsednik Pokrajinske vlade i podsetio da je Batinska bitka bila i jedna od mnogobrojnih istorijski prelomnih tačaka na kojima je iskušavano i učvršćivano prijateljstvo i bratstvo srpskog i ruskog naroda.

Otvaranju su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Na memorijalnoj akademiji nastupio je čuveni akademski ansambl pesama i igara ruske armije „Aleksandrov“.

Foto: vojvodina.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments