Jedno selo u Sremu doživelo je pravi procvat tokom nekoliko proteklih godina. Platičevo je u žižu javnosti dospelo pre nekoliko godina kada su investitori počeli da dolaze u ovaj kraj i otvaraju fabrike.

Danas u 70 firmi radi oko 800 radnika, a u ovom selu kažu da svako ko hoće da radi može da nađe posao.

Na ulici su samo penzioneri i deca, a ostali, uglavnom, na poslu, pa u ovom selu s pravom ponavljaju da svi putevi vode u Platičevo. Tačnije, dovode investitore i motivišu ovdašnje privrednike da otvaraju svoja preduzeća. Kada je pre nekoliko godina otvorena fabrika robota, po čemu su, kako kažu, Sremci jedinstveni u Evropi, shvatili su svoje potencijale. Onda je stigao slovenački “Kableks” i u hali od 2.000 kvadrata zaposlio 110 meštana koji proizvode kablove za belu tehniku i automobile. Danas se preduzeća broje desetinama.

– Naše selo ima oko 70 firmi, od malih i srednjih preduzeća pa do fabrika i pogona. U selu radi oko 800 ljudi, a treba imati u vidu da je ovo selo od oko 2450 stanovnika – kaže predsednik Mesne zajednice Jovan Salatić.

Htela je posao i Milanka Kovačević i pronašla. Između rada na pet jutara zemlje u susednom selu i fabrike obuće “Sara” u Platičevu, izabrala je ovo drugo.

– Ja od ovog posla školujem dete i izdržavam kuću. To na selu ne može da se zaradi od poljoprivrede. Možda mogu oni koji imaju dosta zemlje, ali ja mislim da je ovo odlična prilika za žene – kaže Milanka Kovačević iz susednog sela Vitojevci.

Ona i još 30-ak njenih kolega i koleginica mesečno proizvedu 15.000 pari obuće za dame i gospodu širom Nemčke, Rusije i Italije. Posle 18 godina rada, zadovoljna je i vlasnica Milanka Milović koja je ovde došla iz susedne Rume i otvorila pogon.

– Mi smo tražili prostor za fabriku i ovde pronašli ono što nam odgovara. Želeli smo da zaposlimo pre svega žene iz ovog sela – objašnjava vlasnica Milanka Milović.

Toliko zapošljava i firma “Tehno-Božić”, poznata po sušenju šljiva, ali i mladi klaničar Dalibor Javorac. Platičevo je, kaže, kao stvoreno za ovu delatnost jer se nalazi u Sremu, a blizu Mačve.

– Mačva i Srem su poznati po uzgoju svinja i junadi. Mi otkupljujemo, prerađujemo i prodajemo. Mogu vam reći da je često ovde teško naći radnika jer su oglasi stalno otvoreni u pojedinim preduzećima – priča Dalibor Javorac.

Platičevo ima dva mlina i vulkanizerske radnje jer je pozicionirano na magistralnom putu Ruma – Šabac. Raste broj uslužnih radnji, pa kad se sve sabere, trećina sela radi u nekom preduzeću. Putuju i iz susednih opština na posao u Platičevo.

– U mom komšiluku skoro da nema nezaposlenih. Tako je kod nas u Platičevu – kaže Dragica Salatić.

Naročito je, kažu ovde, to dobro za mlade da mogu da ostanu u svom selu.

– Dosta mladih radi. Možda nisu neke plate, ali važno je da nisu na ulici. Kroz selo prolazi put, pa svi svraćaju. Rade dobro trgovine i restorani – kaže Marica Hrnjak.

Razlog je dobar geografski položaj, a još više očekuju od autoputa Ruma-Šabac, koji, prema projektu prolazi par kilometara od ovog sremskog sela.

Izvor: Alo/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments