Pančevo: Maloletnici neće odgovarati za rušenje grobova

       
Ilustracija: Pixabay

Uznemirujući događaj iz decembra,  kada je više od 40 nadgrobnih spomenika srušeno na Jevrejskom groblju u Pančevu dobio je svoj pravosudni epilog.

Kako javlja portal 013info.rs, Više javno tužilaštvo u Pančevu je, iz razloga celishodnosti postupka, odustalo od daljeg krivičnog gonjenja starijeg maloletnika A.K. (16), što je sudija za maloletnike Višeg suda potvrdio.

Postupak protiv ovog maloletnika vodio se zbog sumnje da je uništavao tuđe stvari. Prema navodima tužilaštva, on je kao saizvršilac s još jednim 15.ogodišnjakom i dva 14-ogodišnjaka 9. decembra 2017. godine rušio spomenike na Jevrejskom groblju. Pred sudom za maloletnike našao se samo A.K. kao stariji maloletnik, dok su ostali kao deca krivično neodgovorni.

Iako u postupku u Pančevu, A.K. prvo je odgovarao pred sudom u Novom Sadu, gde ga je Viši sud oglasio krivim zbog paljenja dva automobila. Vaspitno-popravnu meru u domu za maloletnike u Kruševcu u trajanju od šest meseci do četiri godine, koju je potvrdio i Apelacioni sud, taj maloletnik već služi.

Kako se u slučaju maloletnika mere ne dupliraju postupak protiv njega zbog rušenja spomenika na Jevrejskom groblju iz razloga celishodnosti je obustavljen.

Koliko će vremena A.K. provesti u vaspitno popravnom domu u Kruševcu zavisiće od procena suda.

Autor: 013info.rs

Komentari: