Pilotska dozvola o trošku države

       
Foto: pixabay.com

Od ove školske godine, Vazduhoplovna akademija u Beogradu organizuje teorijsku obuku đaka za dobijanje prve pilotske dozvole (PPL) čiji troškovi će biti pokriveni iz budžeta.

Izmena vazduhoplovne regulative naložila je i reorganizaciju nastavnih planova i programa i njihovo usklađivanje sa novim propisima.

“Prvi put će deca u državnoj školi imati teorijsku obuku za sticanje PPL dozvole, i to u sklopu redovnog nastavnog plana. Oni će, zatim, sa potvrdom o završenom teorijskom delu, moći u Direktoratu za civilno vazduhoplovsto da polažu taj ispit. Zatim moraju da odrade određeni broj letačkih sati i polože taj deo. Jedino ograničenje za PPL dozvolu je da budu potpuno zdravi. Oni koji ne budu prošli lekarski, takođe će slušati nastavu, samo neće moći da polažu”, izjavio je za Večernje novosti direktor Goran Cvijović.

Novina koju je uvela Vazduhoplovna akademija, znatno će uštedeti novac roditeljima, čija su deca planirala da postanu piloti. Iako se oni obučavaju u nekoliko škola, sve imaju školarinu, koja nije mala i iznosi i do nekoliko desetina hiljada evra.

Veliko interesovanje za ovu školu, u kojoj na jedno mesto konkuriše pet i više kandidata, sasvim sigurno uslovljeno je i činjenicom da maturanti brzo nalaze posao.

Vazduhoplovna akademija je od prošle godine u programu dualnog obrazovanja, a praktičnu nastavu jednom nedeljno đaci imaju u Vojsci Srbije, MUP, Ministarstvu odbrane, JAT tehnici, Air Srbiji.

Izvor: Večernje novosti

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sale
04/09/2018 21:03

Kao neko ko je nedavno dobio PPL dozvolu mogu da obavestim ljude da teorijska obuka košta svega 5% od ukupne sume… ostalih 95% novca odlazi na praktičnu obuku, tako da nemojte da pričate da ste učinili veliko delo kada ustvari niste.