Plastenici za izbegličke porodice u AP Vojvodini

       

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević obišao je danask, 13. septembra porodicu Milišić u Čortanovcima, u opštini Inđija, jednu od 23 izbegličke porodice koje su dobile sredstva za nabavku plastenika na konkursu Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine.

Milićević je ovom prilikom istakao veliku brigu Pokrajinske vlade u prethodnih tri i po godine u odnosu na izbegličku populaciju u Vojvodini za čije ekonomsko osnaživanje je obezbeđeno 34,5 miliona dinara. U 2019. godini je obezbeđeno 12 miliona dinara, a Milićević je izrazio uverenje da će Pokrajinska vlada četvorogodišnji mandat zaokružiti sa ukupno 50 miliona za tu namenu.

Pokrajina izbegličkoj populaciji pomaže kroz različite mere, od stambenog zbrinjavanja – kupovine kuća i nabavke građevinskog marerijala, za šta su pomoć dobile 1253 izbegličke porodice, do pomoći za nabavku plastenika, poljoprivrednih mašina, razvoj pčelarstva. Tu su takođe i jednokratna finansijska pomoć za srednjoškolce i studente iz izbegličkih porodica, a od prošle godine i nova mera ekonomskog osnaživanja žena iz izbegličkih porodica.

“Imamo sveobuhvatan paket mera usmerenih ka izbegličkoj i raseljeničkoj populaciji, koje treba da doprinesu njihovom ekonomskom osnaživanju kroz samostalno privređivanje i punoj integraciji u društvo”, kazao je Milićević i naveo da će se sa tim merama nastaviti dokle god u Srbiji i AP Vojodini bude ljudi koji su registrovani kao izbegli i raseljeni.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak kazao je da će pomoć Pokrajine izbegličkim porodicama u opštini Inđija, koja je procentualno prihvatila najviše izbeglog i raseljenog stanovništva, pomoći finansijskom osnaživanju lokalanog stanovništva.

Sa korisnicima sredstava Fonda danas je razgovarano o tome kako da registruju svoja poljoprivredna gazdinstva i ostvare prava na druge subvencije sa pokrajinskog nivoa.

Obilasku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i direktor Fonda Duško Ćutilo.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments