Foto: www.zrenjanin.rs

Uprava za vanredne situacije, u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, sprovodi pojačani nadzor nad primenom propisanih mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru. Zbog povećanog broja požara, na terenu se sprovode svakodnevne kontrole, a protiv lica, koja nisu poštovala odredbe Zakona o zaštiti od požara izdato je 8 prekršajnih naloga.

U prethodne dve nedelje, kao posledica spaljivanja strnjišta, na parcelama sa neobranim žitaricama i zasadima voća, izbilo je 11 većih požara i tako pričinjena materijalna šteta od oko 1.600.000 dinara.

U periodu pripreme zemljišta, dešava se da poljoprivrednici olako pribegavaju spaljivanju strnjišta, pa se vatra, ostavljena bez nadzora, širi atarom, zahvata parcele sa neobranim žitaricama i voćnjake, prouzrokujući veliku materijalnu štetu. Sa zapaljenih strnjišta širi se dim koji, neretko, ugrožava i bezbednost saobraćaja.

U cilju zaštite života ljudi, materijalnih dobara i životne sredine, ponovo upozoravamo građane da je, shodno Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka.

Nepoštovanje ovih zakonskih odredbi povlači prekršajnu odgovornost i visoke novčane kazne od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, od 10.000 do 50.000 dinara za odgovorna lica u pravnim licima, od 150.000 do 500.000 dinara za preduzetnike i 10.000 dinara za fizička lica. Ukoliko izbijanjem požara nastupe štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

Stoga apelujemo na građane, prvenstveno poljoprivrednike, da odgovornim postupanjem očuvaju prirodu i materijalna dobra. Takođe, pozivamo građane da obrate posebnu pažnju na moguće izbijanje požara u svojoj okolini, te da saznanja o tome odmah prijave nadležnoj policijskoj stanici.

Autor: nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vlada
16/10/2018 18:50

Tako i treba. A ne da se ceka da neko pogine da bi se reagovalo.

Olivera
17/10/2018 07:36

Konačno, još samo da se primenjuje.

tamsombor
19/10/2018 17:11

tako i treba cuvajte prirodu a ubijajte nas hemijom svaki dan i svake godine sve vise