Prvi put u Srbiji onlajn svedočenje

       

Osuđenik P. B. iz Sremske Mitrovice, prvi je u Srbiji juče dao iskaz sudu video-linkom iz KPZ Sremska Mitrovica, povodom zahteva za onlajn otpust. Svedočenje je trajalo petnaestak minuta, veza je bila odlična, a sudsko veće Osnovnog suda u ovom gradu odlučilo je da usvoji molbu.

PROČITAJTE: Prvo onlajn saslušanje osuđenika u Srbiji 18. septembra

P. B, je osuđen zbog utaje poreza na godinu i dva meseca, a otpust je tražio posle dve trećine izdržane kazne, kako predviđa zakon. Pre nego što su se uključile veb-kamere, sudsko veće je, pored molbe, pred sobom imalo i pozitivan izveštaj KPZ o njegovom vladanju, a sledeće ročište po zahtevu za uslovni otpust održaće se “onlajn” u istom sudu, već 24. sepetembra.

“Ideja za uvođenje svedočenja video-linkom rodila se prošle godine, kada smo u goste pozvali predsednike osnovnih i viših sudova iz Vojvodine, da ih upoznamo sa uslovima rada KPZ Sremska Mitrovica”, kaže upravnik ovog KPZ Aleksandar Alimpić.

“Ovakvo davanje iskaza nama pomaže jer se smanjuju troškovi i povećava bezbednost svih učesnika u postupku, a u sudovima nema odlaganja ročišta.”

“Pravni fakultet u Beogradu predstavio je prošle godine studiju iz koje se videlo da bi uvođenje ovakve tehnologije u svim zavodima i sudovima uštedelo novac za izgradnju po jedne nove škole svake godine. Samo u zavodu u Mitrovici godišnje bismo uštedeli oko 20 miliona dinara, koje sada dajemo na gorivo i plaćanje prekovremenih sati komandirima koji prate osuđenike do sudova”, kaže Alimpić.

Predsednik Osnovnog suda Branislav Trninić slaže se da će uvođenje video-linka obezbediti efikasnost suda.

“Kada se pokaže delotvornim i korisnim u postupcima povodom molbi za uslovni otpust, koristiće se i u drugim postupcima. Zakonik o krivičnom postupku i Zakon o parničnom postupku daju ovu mogućnost, a preporučuje se posebno kod osetljivih svedoka i kada je oštećeni maloletnik. To će omogućiti da oni svedoče video-vezom, na primer iz druge prostorije u sudu, i izbegnu direktan susret sa okrivljenim”,  kaže Trninić.

 

Izvor: Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments