Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je danas, 08. novembra na svečanosti povodom obeležavanja Dana Prve brigade Кopnene vojske u kasarni “Jugovićevo” da je malo reči u našem narodu koje se izgovaraju sa toliko poštovanja kao reč vojska, jer kada kažemo Vojska Srbije, mislimo na hrabrost, sigurnost, zaštitu i mir.

Mirović je rekao da se oružane snage naše zemlje, uključujući i Prvu brigadu Кopnene vojske, iz dana u dan modernizuju i opremaju a da država o njenim pripadnicima vodi sve veću brigu.

“Želimo dobro organizovanu, visokomotivisanu i snažnu vojsku, sposobnu da odvrati svakog potencijalnog agresora od bilo kakvih pretenzija”, naglasio je Mirović.

Dan Prve brigade Кopnene vojske – 9. novembar – obeležava se u znak sećanja na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Кraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Brigadni general komandant Prve brigade Кopnene vojske Zoran Nasković kazao je da su novembarski događaji iz 1918. godine nezaobilazni segment naše prošlosti i da treba da budemo ponosni na ovaj dan. “Bez poštovanja prošlosti teško ćemo razumeti sadašnjost, a još manje koračati u budućnost”, dodao je Nasković.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Miloš Vučević. “U ime slobodarskog Novog Sada, u ime stradalnog grada, ali grada heroja Novog Sada, čestitam praznik”, rekao je gradonačelnik.

Vučević je naglasio da Prva brigada ima veliku tradiciju koja obavezuje za buduća vremena, ali obavezuje i sve nas da čuvamo sve ono što su preci ostavili, a to je sloboda i mir.

U okviru svečanosti, predsednik Mirović otkrio je spomen-ploču general-majoru Mladenu Bratiću, koji je poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991 godine.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Srpske pravoslavne crkve i boračkih organizacija.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments