Foto: zrklik.com

Grupa ekoloških entuzijazista amatera iz nekoliko zemalja poslala je otvoreno pismo predsedniku Libana Mihelu Naim Aounu da spreči krivolov ptica u toj državi. Tu inicijativu podržali su i članovi UG “Taraške rode” iz Srbije, nekoliko nedelja do početka prolećne seobe migratornih vrsta ptica, u kojoj Tarašani očekuju da im se rode vrate u selo. 

U pismu stoje 52 potpisa aktivista iz 28 zemalja koji su zajednički pozvali predsednika Libana da spreči pucanje na zaštićene vrste, kako bi ptice imale potpunu zaštitu dok lete preko te države.

Članovi UG Taraške rode poručuju: Neka nebo iznad Libana bude bezbedno za rode i sve migratorne ptice.

„Svakog proleća čekamo da se naše rode vrate u što većem broju. Tužni smo kada neko gnezdo ostane prazno. Pitamo se “Zašto?” Da li su dobro, da im se nije nešto desilo? A vrlo je moguće da se desilo ono najgore- scenario Liban. Liban je zemlja na Biskom Istoku, nad čijim nebom se proteže jedan od najvažnijih migratornih puteva na svetu,kojim se tokom seobe kreću ptice selice. Krivolov je ovde uobičajena pojava. Žrtve su mnoge vrste ptica koje su strogo zaštićene u Evropi i koje su čak pred istrebljenjem. One su deo trofejnog lova, lova iz zabave, da bi dotični ”lovci” imali čime da se hvale na društvenim mrežama. Čak 2,6 miliona ptica strada u Libanu svake godine. Šta mislite da li među ubijenim vrstama ima belih roda? Uznemiravajuće slike govore više od reči” rekla je Aleksandra Marovac Cucić članica UG “Taraške rode”.

Foto: zrklik.com

Članovi UG “Taraške rode” znajući koliko težak i opasan put koji prelaze bele rode da bi se vratile u svoja gnezda, već  četiri godine zaredom organizuju proslavu povodom njihovog povratka u Taraš.

“Doček roda” organizuje se za decu lokalne škole, kao i za sve zainteresovane meštane i ljubitelje roda. U to vreme,  prva roda već se vrati u svoje gnezdo. Prethodnih godina to je bio jedan isti mužjak kojem su meštani dali ime Prvoje. On je postao prava atrakcija Taraša.

 

izvor: zrklik.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments