Uhapšeni krijumčari ljudi: Za prebacivanje Albanaca u Mađarsku uzimali 3.000 evra po osobi

       
Foto: Ilustracija, MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon višemesečne međunarodne istrage u saradnji sa policijskim službenicima Mađarske, uhapsili su sedam osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Policijskom upravom u Subotici, uhapšeni su K. F. (1973), koji se sumnjiči da je organizator grupe, S. S. (1980), Ž. P. (1961), Đ. P. (1978), R. A. (1950), N. B. (1997) i K. M. (1990).

Osumnjičeni se terete da su od sredine aprila do sredine maja ove godine omogućili prebacivanje većeg broja osoba, albanske nacionalnosti sa područja Kosova i Metohije, u Mađarsku i nedozvoljeni tranzit do teritorije Austrije.

Osumnjičeni su zainteresovanim licima za odlazak u zemlje Evropske unije organizovali prihvat na teritoriji Subotice, nakon čega su im omogućavali da na nedozvoljen način prelaze državnu granicu Srbije i Mađarske, pešice, izbegavajući graničnu kontrolu.

Postoje osnovi sumnje da su im, nakon toga, u međuzoni, predavali putne isprave državljana Srbije sa kojima imaju sličnosti, uz pomoć kojih su oni potom na nedozvoljen način ulazili na teritoriju Mađarske.

Sumnja se da su im potom organizovali dalji nedozvoljeni tranzit preko Mađarske do konačne destinacije u Austriji.

Članovi organizovane kriminalne grupe, su kako se sumnja, za prebacivanje uzimali 3.000  evra po osobi.

Policija je prilikom pretresa kod osumnjičenih pronašla tri pištolja, 263 komada municije različitog kalibra, oko 8.000 evra i više mobilnih telefona.

Takođe, od osumnjičenih privremeno su oduzeta četiri putnička motorna vozila koja su, kako se sumnja, korišćena u izvršenju ovog krivičnog dela.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: