Uspešno završen projekat “Razvoj prelaznog puta Кibekhaza–Rabe”

       
Foto: Aleksandar Milutinović

Završna konferencija povodom projekta u okviru prekogranične saradnje Mađarske i Srbije “Razvoj prelaznog puta Кibekhaza–Rabe” održana je danas, 22. oktobra u u Centru “Master” Novosadskog sajma.

U završnoj fazi ovog projekta nedavno je otvoren nov granični prelaz između Mađarske i Srbije u cilju olakšavanja života lokalnog stanovništva i podsticanja ekonomskog razvoja naselja koja se nalaze na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije.

Otvrajući konferenciju, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić istakao je da će ovaj projekat umnogome doprineti regionalnom razvoju AP Vojvodine i područja severnog Banata, a naročito opštine Novi Кneževac.

“Povezivanje naših država snažnim ekonomskim vezama, a pre svega razvijenom putnom infrastrukturom i otvaranjem novih graničnih prelaza, najbolji je način da izgrađujemo međusobno poverenje”, rekao je Bjelić, ističući poseban značaj ovog projekta jer je reč o zoni međudržavnog kontakta koja teritorijalno povezuje tri susedne zemlje i prostoru na kome se svakodnevno susreću zajednički interesi naših građana.

Bjelić je napomenuo da je ovo samo jedan od pet strateških projekata u prekograničnoj saradnji Mađarska – Srbija, te da će u narodnom periodu, Pokrajinska vlada na čelu sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, nastaviti sa aktivnim učešćem u pripremi novih strateških projekata kroz edukaciju svih aktera, na lokalnom i pokrajinskom nivou, kako bi dobili što kvalitetnije projektne predloge i njihovu realizaciju.

Vodeći partner na projektu čiji je prioritet intenziviranje ekonomske, socijalne i kulturne saradnje između dveju država jeste NIF – Nacionalna agencija za infrastrukturu iz Budimpešte, dok su projektni partneri JP “Putevi Srbije” iz Beograda i Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada.

O značaju projekta na konferenciji su govorili i podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Rudolf Tot, direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine Predrag Кnežević i izvršni direktor za strategiju, projektovanje i razvoj JP “Putevi Srbije” Biljana Vuksanović.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments