Naniža zabeležena temperatura bila je -91°C na Antarktiku. Iako nijedan od navedenih gradova nije dotigao tu temperaturu, predstavljamo vam neke od najhladnijih mesta na Zemlji.

Roger Pas, Montana, SAD
Nahjladnije mesto u Sjedinjenim Državama svakako je Roger Pas, a 20. januara 1954. godine, izmereno je −57 °C, kada je usledeo ledeni talas koji je zahtvatio ovaj region.

Fort Selkirk, Jukon, Kanada
Tokom 1950. godine, ovo mesto je napušteno, zbog vremenskih uslova, a do tada bilo je pogranično trgovačko sedište Jukona. Putevi su neprohodni, a turisti dolaze do Forta ili avionom ili brodovima. Najhladniji mesec svakako je januar, a najniža temperatura zabeležena bila je -74°C.

Prospekt Grik, Aljaska, SAD
Ovde zime traju mnogo duže od leta, a najniža temperatura dosad zabeležena bila je -62°C.

Snag, Jukon, Kanada
Još jedno mesto u Kanadi beleži veoma niske temperature, koje dostižu i do – 81°C. Do 1947. godine tamo je živelo svega desetoro ljudi.

Ajsmit, Grenland
Na nemačkom jeziku ovo je naziv za “ledeni centar”. S pravom, jer je tamo u jednom trenutku izmereno i -85°C. Uz to, sunčeve svetlosti ima samo u periodu od 13. maja do 30. jula, a od 22. novembra do 20. januara, vlada tama.

Nort Ajs, Grenland
Ovo mesto je istraživačka stanica britanske severno-grenlandske ekspedicije, a najniža temperatura tamo dostigla je -66°C.

Verkhojansk, Rusija
Naravno da Rusija prednjači sa hladnim gradovima, a u ovom mestu je u februaru 1892. zabeležena temperatura od -69,8°C. Ovo mesto drži i Ginisov rekord za najveći opseg temperature od 105 °C.

Ojmjakon, Rusija
Ovaj grad poznat je kao najhladnije naseljeno mesto na planeti, a 1924. tamo je zabeležena temperatura od -71°C.

Plato stanica, Antarktik
Neaktivna stanica američkih istraživača na Antarktiku zabeležila je u julu 1968. temperaturu od – 86°C.

Vostok, Antarktik
Vostok stanica ruskih istraživača je najhladnije mesto na planeti. Iako je temperaturu računao satelit, pa je mnogi ne uzimaju kao validnu, tamo je zabeleženo -89,2°C u avgustu. Uz to, ovo je i mesto sa najviše sunčevih dana u toku godine. U poređenju sa na primer Južnom Afrikom, u Vostoku u decembru sunca ima ukupno 22,9 sati, dnevno.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments