Banane su najpopularnije voće na svetu i deo su brojnih svetskih kuhinja. Da li ste se ikada zapitali kako se one sade, a nemaju semenke? Ovo su neke od činjenica koje o ovom voću sigurno niste znali.

1. Nekad, banane su imale semenke. Danas, one su čist produkt ljudi, pa danas, njene semenke su skoro pa nevidljive. Iako postoje, nemaju nikakvu funkciju u reprodukciji.

2. Drvo banane nije drvo. Zapravo, banana je ogromna zeljasta biljka, poput cvekle, deteline i šećerne repe.

3. Banana rađa plodove samo jednom, a zatim umire. Međutim, pre sušenja, iz stabla izraste makar jedna nova mladica.

4. I cvet i list banane su jestivi.

5. Bananama preti izumiranje. Zbog opasne “Panama” bolesti koja je zahvatila i uništila jednu vrstu banana- gros mišel, sada postoji samo kavendiš sorta. Iako bolest još uvek nije našla način da uništi i ovu vrstu banana, postoji opasnost da se to desi. S obzirom na to da se bolest brzo širi, moguće je potpuno nestajanje banana sa planete.

6. Banane su odličan lek protiv mamuluka, jer su bogate kalijumom.

7. Zbog toga što je banana genetski modifikovana, mi već godinama jedemo jednu te istu vrstu banana. Ako vas zanima kakvog je ukusa imala prethodna sorta, koja je nestala šezdesetih godina, probajte slatkiše od banana. Oni se prave od ektrakta gros mišel banana.

8. Banana na brodu donosi nesreću. U ovo su verovali moreplovci, a prema nekim pričama, razlog je bio jer su bili uvereni da banane ispuštaju metan.

9. Veoma je teško iscediti sok od banane, iako se sastoje od 80% vode. Njena molekularna struktura to ne dozvoljava.

10. Banana može poslužiti biti oružje. U Marilendu, čovek je opljačkao prodavnicu koristeći bananu skrivenu ispod jakne. Slično se dogodilo i u Severnoj Karolini, ali je lopov uhvaćen u prevari. Uzgled, pojeo je svoj improvizovani pištolj dok je čekao policiju.

11. U tropskim krajevima, kora i plod banane koriste se kao hrana za stoku.

12. Indija je najveći izvoznik banana, a prati je Brazil.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments