Ajnštajnovi putopisi puni stereotipa!

       

Izgleda da je Albert Ajnštajn imao rasističke i ksenofobne stavove, a bio je sklon i stereotipima, pokazuju njegovi privatni dnevnici sa putovanja.

Jedan od najvećih umova modernog sveta i tvorac specijalne i opšte teorije relativnosti, bio je pun predrasuda i stereotipa, sudeći po njegovim dnevnicima koje je vodio na putovanjima po Aziji i Bliskom istoku.

Dnevnici su vođeni od 1922-1923 godine i puni su negativnih generalizacija. Fizičar kineski narod naziva “marljivim, prljavim i tupim”, dok je u Egiptu pisao da se sreo sa “istočnjacima svih boja, koji kao da su došli iz pakla”! Za kinesku decu kaže da su “tupa” i da će biti “greota ako oni zamene sve ostale rase”.

Svoje predrasude iznosi i na putovanju na Cejlon, današnju Šri Lanku, pišući da žive u “užasnom smradu i da im malo treba za život”.

Ovi putopisi prvi puta su napisani samostalno.

Svi stavovi kose se sa njegovim kasnijim izjavama, kada je prebegao u SAD, 1933. godine, bežeći od Hitlerove vlasti. Ne samo da je bio poznat kao veliki naučnik modernog doba i dobitnik Nobelove nagrade, već i kao borac za ljudska prava, te su ove pisane izjave zbunile i razočarale mnoge poštovaoce Alberta Ajnštajna.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments