ASTROLOGIJA: Pet elemenata i boje u japanskoj astrologiji

       

Pet elemenata, koji su osnov japanske astrologije, veoma su važni i kada su u pitanju boje.

Prvi element DRVO, nosi i simbol plavo-zelene boje, jer Japanci i danas ove dve boje izjednačavaju. Koristi se da simbolizuje plavetnilo neba, ali i zelenu boju biljaka.

VATRA je povezana sa crvenom bojom i istovremeno simbolizuje život.Crvena se smatra srećnom bojom, pogodnom za veselja, čestitke i novogodišnje poruke, pozive za venčanja.

ZEMLJA je povezana sa žutom bojom, koja simbolizuje rečni mulj, ali i zlato.

Četvrti element u japanskoj astrologiji predstavlja METAL. On je simbolički povezan sa belom bojom, koja se povezuje sa odsjajem metala i bojom srebra. U Aziji bela boja je simbol čistote, ali i boja žalosti, pa se zbog tog izbegava u veselim prilikama.

VODA, kao element, je povezana sa crnom bojom. U Kini ona je ranije smatrana srećom bojom, ali i bojom novca.

U pravilima veštine feng šui, bojama se mogu postići promene koje je, iz različitih razloga, nemoguće postići građevinskim izmenama. Boja za prostorije određuje se i prema stranama sveta na kojima se nalaze. Na primer, ako Vam se spavaća soba nalazi na severnj strani nećete je obojiti u crvenu boju, zato što severu kao strani sveta više odgovara bela boja. Logično, zar ne? Žuta boja odgovara zapadu.

Ako ne možete da obojite neki komad nameštaja ili pak zid, možete postići sličan efekat ako postavite komad tkanine određene boje na tu stranu prostorije.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: