Foto: Ilustracija

Asocijacija uvoznika automobila i delova od nadležnih će tražiti da rampu na uvoz starih vozila spusti već od 1. januara naredne godine i to i za one sa “evro 3”, ali i “evro 4” standardom. Država će, s druge strane, za restrikciju uvoza administrativno biti spremna od juna 2020. godine.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, međutim, juče nije precizirao da li će zabrana tada i pasti, kao ni to da li će važiti samo za “evro 3” generacije. Izvesno je da je “evro 4” u razmatranju, pišu “Novosti”.

Ministar nema dilemu da su za loš vazduh u gradovima Srbije odgovorna individualna kućna ložišta, automobili i industrijska postrojenja. Kako je dodao, potreban je niz uslaglašavanja i administrativnih odluka Ministarstva trgovine i drugih ministarstava i veruje da će od polovine sledeće godine biti u prilici da završe dokumente.

“Mi ćemo dokumentaciju završiti do juna 2020. Trenutno je dilema da li će važiti za ‘evro 3’ ili ‘evro 4’. Kritikuju nas i predstavljaju d a je to socijalno pitanje, to je pitanje zaštite zdravlja. Ali je za neke pitanje ekonomije”, istakao je Trivan.

Poslednj9ih pet godina je kako je rekao uvezeno 800.000 polovnih automobila. “Srbija je evidentno grobljeautomobila koje Evropa odbacuje”, rekao je Trivan.

Izvor: Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments