Groblja- neka od najjezivijih mesta na svetu, naročito po mraku. Šta bi moglo da bude strašnije od toga? Imamo odgovor…

Katakombe koje u sebi kriju ostatke preko 6 miliona stanovnika Pariza. Nalaze se ispod glavnog grada Francuske i predstavljaju kilometre istorije, straha i uzbuđenja.

Potpuno neočekivano, grad ljubavi i mode, ispod svojih ulica krije mračne tajne svoje prošlosti. Ove slabo poznate činjenice o katakombama Pariza, ostaviće Vas bez komentara.

U njima se kriju posmrtni ostaci više od 6 miliona ljudi

U osamnaestom veku, Pariz je rastao i širio se. Polako ali sigurno, ova evropska metropola ostajala je bez zemljišta za dalju ekspanziju grada.

Stanovnici i tadašnje vlasti, organizovale su premeštanje posmrtnih ostataka, u potrebi da isele svoja groblja i oslobode prostor za gradnju novih objekata. Tada je preneto više od 6 miliona pokojnika i to u periodu od 1780 do 1814. godine.

Njihovo novo mesto večnog počinka, bile su katakombe Pariza.

Veće su nego što mislite

Iako su posmrtni ostaci zauzeli jedan deo prostora, katakomble Pariza su mnogo složenije i mnogo više prostora zauzimaju, nego što možemo da zamislimo.

Ove tunele napravili su rudari, mnogo pre nego što su ih stanovnici Pariza iskoristili kao prostor za premeštanje mrtvih.

Iako je procenjeno da postoji oko 320 kilometara tunela, nisu svi ucrtani u poznate i raspoložive mape. Preostali tuneli, koji zasigurno postoje, predstavljaju neistraženu teritoriju.

Čovek ne može da odoli razmišljanju, šta se sve nalazi u kilometrima nepoznatog prostora.

Avanturisti koriste katakombe kao tajne bazene

Izgleda da odlazak sa prijateljima na bazen, nekim ljudima nije dovoljna doza uzbuđenja i zabave. Umesto toga, oni odlaze u dubine, u katakombe Pariza, gde se kupaju u improvizovanim bazenima.

Naravno, potrebno je da poznajete prave ljude, kako biste sebi omogućili doživljaj kupanja u tunelima ispod jednog od najlepših gradova Evrope.

Foto: iStock

Tajni bioskop i bar

2004. godine policija je, u toku specijalnog treninga, otkrila ogromnu bioskopsku salu, potpuno opremljenu i funkcionalnu. Pored sale, nalazio se bar, a obe prostorije imale su profesionalno i pažljivo izvedene strujne i telefonske instalacije.

Bizarnije od svega što su videli, bilo je otkriće fotoaparata koji je u određenim vremenskim intervalima fotografisao policajce koji su se nalazili u prostorijama.

Da stvar bude još jezivija, prisutni pripadnici francuske policije, pronašli su poruku na kojoj je pisalo: “Ne pokušavajte da nas pronađete”.

Ni danas, četrnaest godina kasnije, nadležni nisu uspeli da ustanove ko se krije iza misterioznog bioskopa.

Foto: iStock

U njima je pronađena skupocena kolekcija vina

Izgleda da pored kostiju, tajnih bazena i bioskopa, katakombe ispod Pariza poznate su i po priči o skupocenoj kolekciji vina.

Ekipa provalnika i pljačkaša iz Francuske, izbušila je rupu u kamenom zidu jednog od tunela. Sa druge strane kamena, nalazio se sef, inače u suterenu obližnje porodične kuće.

Iz tog sefa, a kroz tunele, tiho i neprimetno izneto je oko 300 flaša skupocenog i retkog vina. Lopovi su pobegli sa celokupnim plenom, koji je procenjen na približno 250.000 evra.

U Drugom svetskom ratu, katakombe su koristile obe strane

Znanje o katakombama, mape i kilometri, bili su poznati za vreme Drugog svetskog rata. S’ toga, ne čudi činjenca da su tuneli bili u čestoj upotrebi, i to od strane Francuskog otpora ali i Nacista.

Članovi Francuskog otpora aktivno su koristili podzemne tunele, kako bi se krili i planirali napade na Nemce.

Katakombe su im pružale mogućnost da nestanu sa radara nemačkih špijuna koji su preplavili Pariz, u stalnoj potrazi za pripadnicima Otpora.

Činjenica koja više iznenađuje istoričare, jeste podatak i materijalni dokazi da su ove tunele koristili i Nacisti, izgradivši u njima čitave bunkere. Tragovi i delovi ovih bunkera, ostali su da svedoče ovaj period duge i bogate istorije katakombi.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments