Iako su ih knjige i udžbenici, kao i njihova dostignuća učinili besmrtnim, ipak, postoje neke činjenice o istorijskim ličnostima koje se ne uče u školama. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih.

Frenklin D. Ruzvelt

Predsednik SAD jednom je slučajno zatekao nagog Vinstona Čerčila. Nakon što se Ruzvelt izvinio, Čerčil mu je odgovorio: “Premijer Britanije nema ništa da sakrije od predsednika Amerike.”

Henri VIII

Henri je među slugama imao i “timare stolice”. Njihov zadatak je bio da brišu kraljevu zadnjicu nakon velike nužde. Tokom vladavine imao je četiri ovakve sluge, a svi su dobili titulu viteza.

Abraham Linkoln

Davne 1856. godine, Linkoln je držao govor, koji je bio toliko dobar, da su svi prisutni novinari bili toliko zadivljeni, da niko nije napisao niti jednu belešku. Stoga, ne postoji nigde sadržaj ovog govora, a u istoriji ostao je zapamćen kao “Linkolnov izgubljeni govor.”

Nikola Tesla

Nikola je bio samac, jer je verovao da nikada neće biti dostojan niti jedne žene. Kasnije je promenio mišljenje, ali u kasnijem periodu života rekao je da oseća kao da se žrtvovao zarad nauke i da mu je stimulacija bila njegov rad. Takođe, Tesla je otvoreno pokazivao odbojnost prema gojaznim ljudima, pa je tako i otpustio svoju sekretaricu, jer je imala višak kilograma.

Aristotel

Grčki filozof verovao je da je mozak nebitni organ, koji služi za hlađenje krvi i srca, i da je mesto gde obitava duh.

Volt Dizni

Kao bonus za božićne praznike, Dizni je jedne godine svojoj spremačici dao akcije Dizni kompanije. Ova žena po imenu Telma nikada nije prodala akcije, iz poštovanja prema Dizniju i živela je skormno. U testamentu, polovinu je ostavila sinu, a drugu polovinu dala je u humanitarne svrhe.

Albert Ajnštajn

Pre Drugog svetskog rata, Ajnštajn je postao toliko popularan, da su ljudi počeli da ga zaustavljaju na ulici. Često se dešavalo da Albert slaže i kaže da nije on i da se dešava ga često mešaju sa profesorom Ajnštajnom.

 

Volter

Tokom kasnijih godina života, filozof Volter imao je naviku da živi na granici država, kako bi lako mogao da pobegne, ukoliko njegovi spisi na neki način ugroze vlast ili budu neprihvatljivi.

Tomas Edison

Tomas i njegova druga žena imali su svoj skriveni jezik u kodovima, a komunicirali su lupkanjem po ruci jedno drugog. Uz to, Tomas Edison se veoma plašio mraka.

Mark Tven

Poznati glumac mrzeo je Džejn Ostin, a jednom je izjavio: “Svaki put kada pročitam ‘Gordost i predrasude’, dođe mi da je izlupam po lobanji.”

Lav Tolstoj

Legendarni ruski pisac bio je zakleti vegeterijanac, a kada je jednom njegova tetka htela da večera piletinu, Lav joj je pripremio iznenađenje. Naime, kada je ušla u trpezariju, zatekla je vezanu kokošku za njenu solicu, sa mesarskim nožem na stolu.

 

Alan Turing

Otac kompjuterske nauke i veštačke inteligencije, trčao je 46. dvočasovni maraton samo 11 minuta duže od pobednika na Olimpijadi te godine.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments