Da li se sećate Andresa Eskobara?

       

I dalje nije poznato da li je ubica ovog fudbalera delovao na svoju ruku ili je to uradila mafija koja je uložila veliku svotu novca u to da će Kolumbija osvojiti Svetsko prvenstvo 1994. godine u SAD-u.

Andres Eskobar rođen je 1967. godine u Medeljinu. Bio je kolumbijski fudbaler, a nosio je nadimak Džentlmen, zbog svog načina igre. Međutim, sudbina ovog fudbalera više je nego tragična.

Andres je igrao na Mundijalu 1994. u Americi, za reprezentaciju Kolumbije. Na meču protiv reprezentacije Amerike, Andres je postigao autogol. Reprezentacija SAD-a je dobila ovu utakmicu sa 2:1.

Nakon utakmice, fudbaler je ipak odlučio da se vrati u Kolumbiju umesto pređašnjeg plana da poseti rođake u Nevadi. Samo pet dana nakon eliminisanja sa Mundijala, Andres je pozvao prijatelje da se nađu u jednom baru, u predgrađu Medeljina. Nešto nakon ponoći, prišao mu je čovek koji je započeo svađu sa fudbalerom. Pored njega su stajala još dvojica sa pištoljima. Andres Eskobar je upucan šest puta, a za svaki metak, ubica je vikao GOL! GOL!, baš kao i komentatori tokom utakmica! Ubica je otišao sa lica mesta, ostavivši fudbalera da iskrvari. Eskobar je prevezen u bolnicu, ali je preminuo 45 minuta nakon toga.

Sahrani Andresa Eskobara je prisustvovalo čak 12.000 ljudi! U Medeljinu je jula 2002. godine podignuta statua u čast ovog fudbalera.

Ubica, Umberto Kastro Munjoz, osuđen je zbog ubistva na 43 godine zatvora. Presuđeno je nakon svih žalbi da će u zatvoru odležati 26 godina. Međutim, Umberto je odležao samo 11 godina, te je pušten zbog dobrog ponašanja. Ova presuda je okarakterisana kao skandalozna u Kolumbiji.

Ovo je jedini poznat slučaj da je neki sportista ubijen zbog greške u igri.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Komentari: