Istorija nije bila dosadna! Ako ćemo iskreno, naši precu su bili podjednako duhoviti, uzbudljivi, haotični ili trapavi, baš kao i mi.

Oni su takođe, učinili ili rekli stvari kojih su se stideli, isto kao što to svakodnevno činimo mi i ljudi koje poznajemo.

U ovom tekstu, sa Vama ćemo podeliti neke od najsmešnijih (i istorijski tačnih) događaja.

Manje vina, manje vina…

Ozloglašeni pirat Bendžamin Hornigold i njegova posada, jednom prilikom su napali i zauzeli čitav brod, samo da bi ljude na njemu lišili njihovih šešira.

Istina je! Istoričar Piter Earl u svojoj knjizi opisuje ovaj događaj, navodeći iskaz jednog od opljačkanih moreplovaca: “Nisu nam naneli nikakvu štetu, izuzev šešira koje su nam pokrali. Kako su nam i sami rekli, napili su se noć ranije i pobacali su sve svoje šešire u more. Zbog toga, odlučili su da zauzmu naš brod i da se posluže našim šeširima.”

PENTAGON: Ma pusti, biće OK i tako…

Pentagon je jedan od onih objekata o kojima internetom kruži veliki broj teorija zavere. Priče o njegovoj poziciji, izgledu, odnosu na druge objekte, zauvek će fascinirati ljubitelje tajnih društava.

Međutim, Pentagon nije izgrađen na taj način zbog nekog specijalnog odbrambenog sistema ili skrivenog značenja. Šta više, ovaj objekat čak i nije pravilan pentagon!

U julu 1941. godine, grupa visoko rangiranih američkih vojnika, okupila se sa zadatkom da organizuju izgradnju nove upravne zgrade.

Razgovori su trajali nedeljama, a vojni vrh usaglasio se oko pozicije objekta. Bila je to prostrana parcela u Arlingtonu, u Virdžiniji. Sada je sledio najteži deo. Bilo je neophodno da se na parceli podigne objekat, koji bi mogao da primi 40.000 ljudi. Pored objekta, bilo je potrebno obezbediti parking za najmanje 10.000 vozila.

Zbog okoline, ali i nestašice čelika, bilo je važno da objekat ne bude naročito visok. Tim vojnika i arhitekata došao je na ideju da nova upravna zgrada američke vojske ima oblik parcele na kojoj je planirana.

Prema tekstu iz Vošington Posta, parcela na kojoj je objekat planiran bila je ispresecama putevima sa pet strana. Ta činjenica odlučila je finalni oblik nepravilnog pentagona.

Međutim, iz nekog manje poznatog razloga, objekat nije izgrađen na predviđenoj lokaciji. Umesto toga, Pentagon je podignut na mestu na kom se nalazi danas, a s’ obzirom da je detaljan i skup plan zgrade već bio napravljen, ovaj objekat zadržao je svoju neobičnu formu.

Kastro je voleo sladoled. Mnogooo je voleo sladoled…

Fidel Kastro voleo je da pije i da jede mlečne proizvode. Iz tog razloga, naredio je da se sagradi ogromna poslastičarnica, koja i dalje uspešno posluje.

Da istina je, Kastro je toliko voleo sladoled, da je o njemu često razgovarao sa drugim svetskim liderima.

On je bio toliko opsednut mlekom i mlečnim proizvodima, da je na njegovu inicijativu započelo ukrštanje različitih vrsta krava, u želji da se dobije krava koja je otporna na toplotu, a da pri tome daje velike količine mleka.

B kao “Big”

Američki predsednik Lindon B. Džonson uživao je da pokazuje svoj polni organ novinarima (hteli oni to ili ne). Zapravo, najviše je voleo da priča o njemu i da ističe kako je veliki.

Takođe, ovaj nastrani lider, dao je nadimak svom penisu. Oslovljavao ga je sa “Džambo.”

Kako mislite “Rat je gotov?”

Japanski vojnik Hiro Onoda godinama nije shvatao da je Drugi svetski rat završen, sve do 1974. godine. On je za vreme rata poslat na malo ostrvo na Filipinima, da špijuira američke snage. Vojnici SAD-a su ga razotkrili, ali uplašeni Japanac uspeo je da pobegne i da se sakrije duboko u divljini džungle. Tu je narednih 30 godina nesretni vojnik živeo u ubeđenju da rat i dalje traje, a da njegova misija špijuniranja još uvek nije ispunjena.

Stvar se toliko otela kontroli, da je njegov nadređeni u penziji, morao lično da ga kontaktira i da ga uveri da je Drugi svetski rat davno završen.

Onoda se konačno 1974. godine vratio u Tokio, gde je dočekan kao pravi heroj. Umro je 2014. godine u 91. godini života.

Adolf “Ko je pustio goluba” Hitler

Okrutni lider Nacista patio je od bolnih i nekontrolisanih gasova. Njegovi problemi su bili toliko veliki, da je pio čak 28 različitih lekova, u pokušaju da smiri svoj stomak.

Zvuči kao potpuna dečja izmišljotina, ali ovi podaci su sve sem plod mašte. Simptomi i lekovi koje je uzimao, detaljno su opisani u Hitlerovom zdravstvenom kartonu, koji je američka vojska pronašla pred sam kraj rata.

Sudeći prema zabeleškama doktora koji su pratili njegovo stanje, večera sa “Firerom”, bila je pravi izazov.

Volim, volim, volim, volim žene…

Tomas Džeferson, tvorac Deklaracije nezavisnosti i treći po redu predsednik Sjedinjenih američkih država, polomio je zglob pokušavajući da preskoči ogradu, kako bi impresionirao svoju tadašnju simpatiju.

Nakon operacije i nameštanja kostiju, Deferson će do kraja svog života osećati bol u zglobu desne ruke. Zbog toga, mnoga njegova ljubavna pisma, nakon ovog incidenta, pisao je levom rukom.

Mani se sine pisanja, drži se ti fašizma. To ti bolje ide…

Benito Musolini napisao je istorijsku fikciju koja je nosila naslov “Kardinalova ljubavnica.” Da, ovaj roman bio je podjednako i dosadno sladunjav loš, baš kao i njegov naslov.

Smešno je razmišljati o čoveku koji je tvorac fašizma, kako sedi za radnim stolom i piše roman loših ljubavnih scena i još lošijeg dijaloga junaka.

Ironija života… I smrti?!

Premijer Australije, Harold Holt umro je plivajući nedaleko od Melburna. Njegovo telo nikada nije pronađeno.

Iz poštovanja, a u znak sećanja na nastradalog premijera, narod Australije odlučio je da podigne neku vrstu objekta, koji bi najbolje predstavljao život Harolda Holta.

Pošto je pokojni premijer obožavao da pliva, njegova država sagradila je bazen u čast gospodina Holta. Ironično, zar ne?

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments