Foto: HOME Manchester

Za neke priče scenario je pisao život.

50 PRVIH POLJUBACA– Iako se na prvi pogled čini kao romantična komedija u kojoj glume Dru Barimor i Adam Sendler, ovaj film u svojoj pozadini ima istinitu priču. To je stvarna priča Mišel Fipots iz Velike Britanije. Naime, ona je pretrpela dve teške povrede glave nakon čega joj je dijagnostifikovana retka vrsta amnezije koja sprečava formiranje ili zadržavanje bilo kakve kratkotrajne uspomene. To znači da Mišel nema uspomena nakon 1994. godine jer se njena memorija resetuje svaki put kad zaspi. Njen suprug je tako mora podsetiti na nesreću i njihov brak pokazujući joj svadbene fotografije svako jutro.

AJKULE- Iako je dodato malo drame zbog scenarija, sama ideja za film Stivena Spilberga je došla iz stvarnog života. Priča je tako zasnovana na najbrojnijoj seriji napada ajkula ikad zabeleženoj. Davne 1916. godine, velika bela ajkula ubila je četvoro ljudi na obali Nju Džerzija u razdoblju od dva nedelje uprkos tome što su stručnjaci u to vreme verovali da su ajkule u umerenim klimatskim uslovima relativno bezopasni. Napadi su doveli do toga da su stanovnici pokrenuli masovni lov na ajkule kako bi zaštitili turizam njihovog grada. Ta priča je dovela do ideje za ovaj popularan film.

MARLI I JA- U filmu u kojem uloge Dženifer i Džona Grogana tumače Dženifer Aniston i Oven Vilson pratimo njihove zgode i nezgode s kućnim ljubimcem. Džon poklanja supruzi Dženifer štene labradora- njihov ljubimac Marli izrasta u velikog i nestašnog psa koji ovom paru zadaje puno brige i posla. Ali to Džonu posluži kao materijal za novinsku kolumnu koja oduševi čitatelje. To je priča o stvarnom događaju- novinaru Džonu Groganu je uginuo ljubimac Marli nakon 13 godina provedenih s porodicom. U sećanje na Marlija, Džon mu je posvetio kolumnu. Kolumna je naišla na izvrsne reakcije i više od 800 komentara u kojima su čitatelji podelili svoje priče s kućnim ljubimcima. Zbog toga je Grogan napisao memoare o životu s Marlijem koji su ubrzo postali bestseler i po njima snimljen je i film.

ISIJANJE- Dok su mnogi su izvestili o neobjašnjivoj paranormalnoj aktivnosti u The Stanley Hotelu u Koloradu, to nije bilo shvatano ozbiljno sve dok Stiven King nije 1974. godine odseo u hotelu i to iskustvo bilo je temelj za knjigu. Tokom noćenja, King je imao noćnu moru u kojoj je njegov sin progonjen niz hodnik hotela s vatrogasnim crevom. Ta noćna mora je bila toliko neuobičajena da se formirala kao baza za knjigu u kojoj se radnja usredsređuje na pisca koji je doveden do ludila od strane duhova u ukletom hotelu. Po istoimenoj knjizi snimljen je i film koji je režirao Stenli Kjubrik, a Stiven King se javno odrekao i ekranizacije zbog Kjubrikovih odstupanja od knjige.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments