Frontmen grupe Kvin umro je na današnji dan pre 27 godina.

Ime mu je bilo Farok Bulsara. Slavna rok zvezda svetu je poznata pod imenom Fredi Merkjuri. Mladi Farok počeo je sebe nazivati Fredi kada je pohađao internat za dečake. Službeno je promenio ime oko 1970. godine kada je formiran Queen. Rođen je u Zanzibaru Za većinu svojih fanova Fredi je bio Britanac, ali njegov identitet bio je puno složeniji. Njegovi roditelji bili su Indijci čiji preci dolaze iz Persije, a on je rođen u Zanzibaru (sada Tanzanija). Njegova porodica se preselila u Britaniju kako bi njegov otac mogao da nastavi karijeru.

Službeno je najbolji pevač svih vremena. Grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika sprovela je istraživanje koje je objavljeno u Logopedics Phoniatrics Vocology, a Fredi je proglašen za najboljeg pevača svih vremena. Između brojnih činjenica koje su prikupili, zaključeno je da su se njegove glasne žice kretale brže nego kod drugih ljudi.

Dizajnirao je logo Kvina. Fredi je pomogao bendu pri njihovom brendiranju. Zahvaljujući diplomi umetnosti i grafičkog dizajna sa koledža, dizajnirao je grb za bend. Grb je napravljen od znakova horoskopa svakog od članova benda- rak za Brajana Maja, dva lava za Džona i Rodžera i znak device za njega. “Q” i kruna reprezentuju ime benda, dok feniks sve štiti.

Najveći pevač svih vremena obožavao je mačke i u jednom trenutku je imao čak deset. Neke od njih imale su svoje portrete, za Božić im je poklanjao poklone, a svoj solo album “Mr. Bad Guy” iz 1985. godine posvetio je svojoj mački Džeriju, ali i Tomu, Oskaru i Tifani, kao i svim ljubiteljima mačaka.

Jedna sorta žutih ruža koja je otkrivena i predstavljena nekoliko godina nakon Fredijeve smrti 1991. godine, nosi upravo njegovo ime. Naime, kako su pevaču žute ruže bile omiljene, neki članovi Freddie Mercury Fan Cluba u čast svom idolu platili su da se sorta nazove njegovim imenom. Povodom njegovog 70. rođendana, po njemu je nazvan i asteroid.

Uprkos tome što su mnogi pretpostavljali da je bolestan, Fredi i njegov menadžer su samo jedan dan pre njegove smrti obavestili su javnost da pevač boluje od AIDS-a. O njegovom se slučaju nagađalo nekoliko godina jer je Merkjuri izgledao vrlo bolesno, a i turneje Kvina su postajale sve ređe. Mnogi fanovi bili su vrlo uzrujani zbog njegove kasne izjave za javnost jer su smatrali da je ranija objava mogla uticati da se skupi veliki novac za lečenje.

Iako je bio homoseksualac, smatra se da je Meri Ostin bila Fredijeva ljubav života i nadahnuće za pesmu “Love of my life”. Nakon prekida dugogodišnje veze, Fredi i Meri ostali su vrlo bliski prijatelji, a ona mu je bila i najveća podrška kad je umirao od komplikacija AIDS-a. Stoga ne čudi što je veći deo svog bogatstva ostavio upravo njoj, uključujući i veličanstvenu palatu i autorsku nagradu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments