Istorijske ličnosti i njihovi jedinstveni ljubimci- verovali ili ne, Dali je imao mravojeda

       
Foto: Pinterest

Salvador Dali je bio, i ostao, uticajni slikar, a uz to, jako je voleo životinje. Imao je mravojeda, kojeg je znao da šeta na povocu, ali i ocelota, sisara iz porodice mačaka, nalik leopardu.

Salvador Dali sa mravojedom, foto: Imgur

Pablo Pikaso je imao veliku ljubav prema psima. Tokom života imao ih je nekoliko. Omiljen mu je bio dalmatinac ‘Perro’ (pas na španskom).

Legendarna meksička umetnica Frida Kalo imala je pse, majmune, srne, patke, papagaje, orla i to sve u svom vrtu u Meksiko Sitiju. Čak je i uradila nekoliko autoportreta sa pticama i majmunima.

Američka slikarka, Džordžija O’Kif, poznata po slikama cveća, koji prelaze u apstraktno, imala je pudlicu i tokom života čak šest pasa rase čau- čau.

Endi Vorhol, imao je jazavičara Arčija, koji je sa njim išao na večere, u studio, na otvaranja izložbi… Čak mu je i odao počast na jednoj od njegovih slika.

Leonardo da Vinči, renesansni slikar, skulptor, pisac, naučnik, matematičar, izumitelj, inženjer, proglašen je za jednog od najinteligentnijih ljudi u istoriji. Za njega se zna da je bio nešto što se u to vreme može nazvati “borac za prava životinja”, ali i vegeterijanac. Ne zna se mnogo o njegovim ljubimcima.

Gustav Klimt, najpoznatiji po svojoj slici “Portret Adele Bloh-Bauer I” (tokom Drugog svetskog rata otet od strane nacista, a kasnije vraćen jednoj od naslednica porodice u ranim 2000-im), jako je voleo svoje mačke.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments