Ko je žena sa današnje Gugl stranice?

       

Danas je 120 godina od rođenja umetnice Tamare de Lempicke, kojoj je Gugl posvetio današnju pošetnu stranicu. Pročitajte više o ovoj umetnici u nastavku teksta.

Tamara de Lempicka (16. maj 1898, Varšava- 18.mart 1980. godine, Meksiko) bila je poznata pre svega kao art deko slikarka, feministkinja, ali i kao “prva žena slikar koja je postala glamurozna zvezda”. Svojim talentom, lepotom i neposrednošću, brzo se probila u najviše krugove društva i postala jedna od omiljenih slikarki portreta među buržoazijom.

“Autoportret”, ili drugi naziv ove slike, “Tamara u zelenom Bugatiju” iz 1929. godine nastao je u Parizu. Ova slika je njeno najreprodukovanije delo. Nastalo kao delo za naslovnu stranu nemačkog modnog časopisa, Tamara je, osim lepote, pokazala i da je imućna, nezavisna i da ne mari previše za moralne norme tog vremena (Tamara nije posedovala trkački auto marke Bugati, kako je sebe predstavila. Vozila je mali žuti Reno, koji je ukraden jedne večeri dok su Tamara i njeni prijatelji proslavljali).

Danas su slike ove umetnice, i femme fatale 20-ih godina prošlog veka, na ceni i oko njih se otimaju kolekcionari širom sveta.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: