Ukoliko ste i vi ovih dana u premišljanju da li treba da se odlučite na taj korak i uzmete sebi kućnog ljubimca, trebalo bi dobro da razmislite o suštinskim razlozima usled kojih se odlučujete.

Zapravo, kućni ljubimac često dospe u nečiji dom olako i bez puno razmišljanja o tome šta znači imati još jednog ravnopravnog člana domaćinstva. S druge strane, oni jesu i uvek će biti razlog za Vaš osmeh i nepresušan izvor ljubavi i odanosti.

Izbor kućnog ljubimca

Za početak procenite svoje mogućnosti što se tiče vremena i energije koje možete i želite da posvetite svom ljubimcu. Samim tim, suzićete izbor na vrstu ljubimca koju ćete uzeti, obaveze oko njega i količinu truda i sredstava. Nije svaka vrsta životinje za svakog čoveka i zato je važno da dobro razmislite da li možete da priuštite sebi da se u vaš dom ušeta pas, mačka ili ste ipak osoba za zlatnu ribicu.

S kakvim budžetom raspolažete?

Naravno, važno je sagledati i finansijsku stranu brige o novom biću. Iako u današnje vreme možete da napravite jasan plan budžeta u koji skoro svaki ljubimac može da se uklopi, imajte na umu da nisu troškovi isti za svaku životinju, a suštinski, morate uzeti u obzir da ćete baš vi prvi poželeti da joj obezbedite sve što bi trebalo da ima. Da se razumemo, sreća jednog bića ne meri se u tome koliko različitih ćebenceta, jastučića ili igračaka ima, ali redovne vakcine, posete veterinaru, odgovarajući kavez ili akvarijum su preduslovi za zdrav i normalan život.

Deo porodice

Emotivna komponenta je zasigurno najvažniji faktor o kom treba dobro da razmislite. Osnovno i zlatno pravilo je da životinje nisu igračke, da se ne možete premišljati oko svog izbora jednog dana kad odlčite da im dozvolite da postanu deo vaše svakodnevice.

Očekuju, žele, ali i pružaju beskrajno puno ljubavi, a vi im postajete jedina porodica i društvo. Zato, budite mudri i ne dozvolite da vas ponese emotivna neispunjenost ukoliko nemate iskrene razloge koji su mnogo dublji i snažniji. Ne dozvolite sebi da postanete jedna od onih neodgovornih vlasnika koji će se ubrzo zadovoljiti svojom „igračkom“ i dopustiti sebi da napuste baš tog ljubimca koji u vašoj pojavi i glasu ogleda ceo svoj svet. Pa i više od toga.

Životinje su čarobna, prezahvalna i zauvek jedinstvena stvorenja. Pružaju vam ljubav, utehu, društvo, zabavu, smeh, kod dece poboljšavaju razvijanje motorike i empatije, zauvek su vaši verni i odani družbenici. Zato, prst na čelo i dobro se zamislite da li ste spremni na taj korak.

Verujte, svaka osoba na svetu može pronaći baš onu životinju za njega, koja strpljivo čeka da postane njen najbolji prijatelj. Procenite i razmislite o svim za i protiv stavkama, i verujte nijedna odluka neće biti pogrešna.

Jer ukoliko se ne odlučite da izaberete ljubimca, to znači da ste odgovorno postupili prema jednom živom biću, a ukoliko vaša odluka ipak bude da odete u prvi pet šop ili (još bolje) azil, dobićete novu dozu bezgranične ljubavi koja nikada ne manjka i ne može da se zameni nijednim drugim osećajem. Srećno!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments