Istorija oduvek ima nešto zanimljivo da kaže o prvom putu iz svake oblasti, a ovo su neki manje poznati, a veoma važni prvenci u istoriji.

Internet virus

Student s Kornel Univerziteta Robert Tapan Moris, stvorio je „kompjuterskog crva“ i pustio ga je u sajber svet. Kako je priznao, želeo de time da izmeri sam Internet, a njegov crvić je istraživao brojne slabosti u Internet svetu. Ipak, sve se otelo kontroli, a od 60 000 kompjutera koji su tada koristili Internet svuda u svetu, 10% bilo je zaraženo ovim virusom. Kancelarija za odgovornu vladu SAD potrošila je između 10 i 100 miliona dolara kako bi popravila svu štetu koja je nastala. Moris je takođe bio i prva osoba koja je osuđena zbog kompjuterske prevare i zloupotrebe.

Prva naga scena na filmu

Iako je pre ovog događaja, u nekoliko nemih filmova prikazano obnaženo ljudsko telo, ono je bilo u kontekstu religije. Prvi put u druge svrhe, glavni akter, Odri Munson, se pojavila kao od majke rođena u filmu „Inspiracija“ iz 1951. godine.

Vilijam Holden

Prva milionska zarada od filma

Jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca, Vilijam Holden, pedesetih godina bio je vema popularan. Filmom „Most na reci Kvaj” iz 1957. doneo mu je honorar od milion dolara, a Holden je postao najplaćeniji glumac tog doba. Kasnije, ovaj uspeh postigla je i Elizabet Tejlor filmom „Kleopatra“.

Prva beba vantelesne oplodnje

Sedamdesetih godina reproduktivna tehnologija je doživela veliki prodor. Novembra 1977. godine, Lesli Braun je podvrgnuta ovo procesuri, jer nije mogla da ima dete s suprugom. Nakon devet meseci, rođen je Luis Džoj Braun- prva beba iz epruvete.

Prvo živo biće u svemiru

Dok svi znamo za kerušu Lajku, manje je poznato da je prvo živo biće poslato u svemir zapravo bio insekt-i to voćne mušice 1947. godine. Dve godine kasnije, u svemir je poslat majmun Albert. Nažalost, Albert je preminuo usled posledica gušenja pre nego što se vratio na Zemlju.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments