Iako je nauka dokazala da nisu istiniti, neki mitovi i dalje se provlače kao istiniti. U nastavku otkrijte neke od najčešćih mitova u koje i dalje verujemo

SOS- “spasi naše duše”

Veoma čest mit jeste da internacionalna skraćenica SOS nastala je od engleske fraze “spasi naše duše” (engl. “save our souls”). Međutim, ona je nastala preko prevoda koda iz Morzeove azbuke: 3 tačke, 3 crtice, 3 tačke.

Živi pesak

U mnogim filmovima, prikazano je da ukoliko osoba upadne u živ pesak, tone i umire. Međutim, budući da je u pitanju kombinacija vode i peska, ukoliko čovek i upadne u njega, plutaće, ali neće potonuti.

Kafa se pravi od semena, a ne od zrna

Uprkos verovanju, prilikom mlevenja kafe, zapravo koristimo seme, a ne zrna.

Posle brijanja, raste jača dlaka

Na rast dlaka na telu utiču brojni biološki faktori, poput gena i hormona. A brijanje ne može da utiče na to kakva će dlaka izrasti.

Vitamin C sprečava upalu grla

Iako su istraživanja pokazala da osoba koja konzumira vitamin C svakodnevno, umanjuje rizik od gripe, ne postoje dokazi koji pokazuju da se vitamin C zapravo bori sa virusima i infekcijama.

Pingvini su monogamni

Ove životinje zaista imaju samo jednog partnera, ali ta “veza” traje oko mesec dana. Nakon rođenja mladunaca, roditelji provode dva meseca zajedno, a ostalo vreme zaboravljaju na partnera. Zapravo, pingvini veći deo života provode sami.

Ne bi trebalo buditi mesečara

U stvarno životu, za početak, retko kada se i susrećemo sa ovakvim ljudima, a ukoliko se to desi, buđenjem mesečara ga možete samo zbuniti, ali mu se neće desiti ništa strašnije.

Mars je crvene boje

Mars ima nadimak Crvena planeta, ali boja njegove površine varira od ružičaste do smeđe.

Najviše toplote gubimo preko glave

Često dobijamo savet da obavezno nosimo kapu, kako bi nam bilo toplije, jer se preko glave najviše hladimo. Međutim, prava istina je da celo telo jednako oslobađa topolotu.

Gajde potiču iz Škotske

Ovaj instrument zapravo je potekao iz istočne Evrope, a u Škotsku stigao je preko Vikinga.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments