Na mnogo načina, antički Rim bio je ludo mesto. Uz hedonizam, sasvim su normalna bila javna mučenja i ubijanja. Tom trendu su pridonosili i vladari, koji su, najblaže rečeno, bili pravi ludaci. U nastavku, predstavljamo neke od najluđih rimskih imperatora.

Karakala

Vladao je Rimom 19 godina. Bio je veoma okrutan i sadistički nastrojen, ubio je brata i njegovu ženu da bi stekao moć. Bezbroj je priča o okrutnosti ovog vladara. U Egiptu je pogubio 20 000 ljudi na glavnom trgu, samo zbog održavanja predstave u kojoj su mu se podsmevali.

Kaligula

Upamćen kao “lud, loš i opasan”, Kaligula je i prvi rimski car koji je postao žrtva atentata, i prvi car koga je ubila Pretorijanska garda. Njegova okrutnost nije imala mere, a svakoga ko ga nije poštovao i smatrao uzvišenim je jednostavno ubijao. Jednog od članova Senata bičevao je metalnim lancima tri meseca pred svima, samo zato što mu se podsmevao.

Elagabal

Došao je na vlast sa samo 14 godina i to mu izgleda nije prijalo. Ostao je upamćen po brojnim seksualnim skandalima. Oblačio se kao žena i odlazio u javne kuće ili je, obučen u Veneru, trčao po palati, terajući ljubavnike da ga vijaju. Jedan od istorijskih spisa tvrdi da je naredio lekarima da mu naprave veštačku matericu.

Komod

Veruje se da je ovaj vladar bio inspiracija za film “Gladijator” Žoakina Finiksa. Komodov otac bio je Marko Aurelije, ali sin nije uspeo da bude jednako slavan kao otac. Obožavao je borbe gladijatora, ubijanje životinja, a terao je osobe sa invaliditetom da se bore na gladijatorskim igrama, jer ih je mrzeo.

Neron

Ovaj imperator patio je od paranoje i nije nikome verovao. Majku je prvo pokušao da udavi u vodi, a zatim ju je pogubio. Ubijao je ljude bez ikakvog razloga, a život je završio tako što je izboden na smrt, na njegovo insistiranje.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments