Pred kraj ove godine, osvrćemo se na istoriju i predstavljamo vam najvažnija arheološka otkrića 2017!

Ova godina proglašena je godinom arheologa. Iako je ostalo još dosta toga da se otkrije, neka arheološka nalazišta približila su nam brojne važne istorijske događaje. Pored otkrića izgubljenih fradova i hramova, arheolozi su pronašli i dokaz o prvom zabeleženom pomračenju Sunca.

Najveća egipatska statua Starog veka

Od 2011. pa sve do danas, zbog “arapskog proleća”, Egipat je postao crna rupa za istraživače. Kako se politička situacija malo smirila, tako su arheolozi nastavili svoj rad. Pored drevnih grobnica i brojnih artefakta, arheolozi su u Kairu otkrili džinovsku statuu u martu ove godine. Nakon prvobitne pretpostavke da je u pitanju statua Razmesa II “Velikog”, ispostavilo se da 9 metara visoka statua zapravo predstavlja faraona Psamitka I, osnivača 26. dinastije. Ovo je inače i najveća statua Starog veka ikada otkrivena u Egiptu.

Artemidin hram

Posle 100 godina potrage, arheolozi su objavili da su pronašli ostatke davno izgubljenog hrama posvećenog grčkoj boginji lova Artemidi. Ruševine su pronađene na grčkom ostrvu Evija, blizu grada Amaritnos. Iako nije u pitanju hram koji pripada listi Sedam svetskih čuda starog sveta (koji je lociran u današnjoj Turskoj), ovo je svakako veoma važno arheološko otkriće.

Prva žena vikinška ratnica

Tokom 1880-tih godina, arheolozi su otkrili veliko vikinško selo koje datira iz 10. veka. Oko 1100 grobova je ovde locirano, a uz posmrtne ostatke, istraživači su otkrili i brojna oružja poput sekira, koplja, noževa, strela i oklopa. Za jedan od grobova pretpostavljalo se da pripada muškarcu, do nedavno. Naime, DNK analizom ispostavilo se da je grob pripadao ženi- prvoj ratnici naroda Viking ikada otkrivenoj. Ovo je promenilo i samo poimanje uloge žena kod ovog naroda.

Izgubljeni grad Aleksandra Velikog

U delu Iraka, uz pomoć dronova, lociran je grad Kuatalga Darband kojeg su 1960-tih godina zauzeli pripadnici CIA i tu postavili špijunske satelite. Ove godine, otkriveni su grčki novćići i statue iz određenog perioda, te su arheolozi sasvim sigurni da je u pitanju izgubljeni grad Aleksandra Velikog.

Najstarije zabeleženo pomračenje meseca

Prema istraživanjima Kembridža, najstarije zabeleženo pomraćenje Sunca odigralo se 30. oktobra 1207. godine  p.n.e. Do ovog datuma došli su poređenjem novotkrivenih drevnih egipatskih i starih bibliskih spisa.

Rimski akvedukt

Pred kraj 2016. godine, tokom gradnje metroa u Rimu, radnici su naišli na senzacionalno otkriće. Naime, nakon arheoloških istraživanja, u aprilu 2017. objavljeno je da je u pitanju najstariji akvedukt (mreža veštačkih kanala) u rimskoj istoriji. Uz samo istraživanje kako je ovaj sistem funkcionisao, arheolozi su naišli i na ostatke hrane ali i skelete životinja, te će dobiti i bolji uvid u sam život drevnih Rimljana.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments