Zrenjanin je danas otvoren grad, spreman za prihvatanje novih ideja, načina poslovnog razmišljanja ili razvoja novih tehnologija. Poznat kao grad tradicionalnog gostoprimstva i mogućnosti za prijatan odmor. Smešten na reci Begej, na raskršću značajnih kopnenih i vodenih puteva, a udaljen 50km od Novog Sada, 75km od Beograda i 50km od granice sa Rumunijom nalazi se banatska lepotica Zrenjanin .Treći grad po veličini u Vojvodini, a najveći u Banatu.

Zrenjanin je grad sa 22 naseljena mesta u kojima žive pripadnici čak 25 naroda i nacionalnih manjina. Ovaj grad danas predstavlja sinonim za multikulturalnost, multikonfesionalnost i međunacionalnu toleranciju. Takođe, brojni salaši u okviru poljoprivrednih gazdinstava, pružaju mogućnost uživanja u prirodnom okruženju seoskog dvorišta i tradicionalnoj gastronomskoj ponudi. Zrenjanin sjajno reprezentuje ravničarske gastronomske specijalitete u brojnim restoranima i konobama.

Zrenjanin je grad koji u letnjim periodima na primer nudi niz mogućnosti i događaja. Manifestacija “Dani piva” se održavala svake godine krajem leta, a poslednjih godina “Dani piva” su na programu u poslednjoj nedelji avgusta. Za to vreme, na otvorenom prostoru u najužem jezgru centra grada, na više bina, odvijaju se programi koji zadovoljavaju različita interesovanja, ukuse i uzraste.

Zatim tu je najveći muzički festival u Banatu “Soundlovers” prvi put je održan 2008. godine. Traje jedan vikend i održava se obično sredinom leta, odnosno krajem jula meseca, naravno u Zrenjaninu. ”Soundlovers” je festival elektronske muzike i za njegovo vreme se tradicionalno ”klaberi” iz ovog grada, čitave Srbije i šire, okupljaju kako bi videli nastupe svetskih zvezda na prostoru letnje pozorišne bašte u centru Zrenjanina – „Old Summer Cinema“.

Manifestacije „Gradska Tamburica“ održava se svake godine početkom avgusta meseca na Trgu dr Zorana Đinđića. Tamburica je u Vojvodini najrasprostranjeniji instrument i jedini koji se u poslednjih 150 godina afirmisao kao autentičan. Gradska Tamburica je kulturno umetnička i zabavna manifestacija, propraćena velikim brojem raznih običaja Banata i njihovih proizvoda.

Zrenjanin u svom okruženju čuva i jedan skriveni dragulj koji čeka da bude otkriven. Nakon obilska svih ovih manifestacija i znamenitosti grada svoj odmor i okrepljenje možete pronaći u “Wood mood” apartmanima. Ovaj smeštajni objekat koji smo otkrili, nalazi se na 9 km od Zrenjanina u naselju Ečka. Najbliži aerodrome Aerodrom Nikola Tesla udaljen je 85 km od objekta “Wood mood apartment”.

Ovaj neobični apartman nudi predivan restoran sa izvrsnom hranom, bar i romantični vrt. Za svačiji ukus i za svačiji vid zabave po nešto. Gosti koji ovde potraže svoje minute odmora na raspolaganju imaju balkon i dečije igralište. Apartman je klimatizovan i sadrži 1 spavaću sobu, dnevni boravak, potpuno opremljenu kuhinju sa frižiderom, kao i 2 kupatila sa hidromasažnom kadom i tušem.

Za one koji žele da osete nezaboravan odmor u autentičnom ambijentu inspirisanom aristokratskom prošlošću za njih je tu “Kaštel Ečka” smešten na 60 km severno od Beograda i svega 7 km od Zrenjanina, u selu Ečka. Dvorac je podigla bogata jermenska porodica Lazar, a na svečanom otvaranju 29. avgusta 1820. godine svirao je čuveni Franc List. Danas je ovo staro zdanje potpuno renovirano i pretvoreno u hotel koji će svojim gostima pružiti potpun ali malo drugačiji ugođaj od onoga na šta ste navikli u savremenom vremenu.

Posetite ga, uverite se da grad mostova na Begeju krije svoju posebnu čar!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments