Претрага
Претрага
Close this search box.

Ove životinje ljudi širom sveta jedu- dok su još žive!

Poznato je da su narodne kuhinje nekih delova sveta u najmanju ruku bizarne, ali u nastavku donosimo vam neke od specijaliteta koji se još uvek pomeraju na tanjiru prilikom serviranja.

UPOZORENJE: Samo za one jakog želuca!

Miševi

Iako nije baš uobičajeno jelo, u jednoj provinciji u Kini, kao glavni obrok služe se tek rođeni miševi. Uz ove bebe, koje su još uvek žive, služi se i specijalni sos. Ovo jelo zove se “San zhi er”, što u prevodu znači “tri pištava zvuka”. Poprilično slikovit naziv, zar ne?

Bizarna riblja čorba

Ukoliko ne volite meso od miševa, a ljubitelj ste ribe, Kinezi imaju pravi specijalitet za vas. Naime, ovaj obrok uključuje kofu žive ribe i specijalnu supu u koju, kineskim štapićima, umačete živu ribu, pre nego što je pojedete.

Majmuni

Dok je nama nepojmljivo da jedemo majmunsko meso, u nekim delovima sveta, kao što je slučaj sa amazonskim prašumama, ovo je svakodnevica, jer su majmuni uobičajena pojava, kao i brojne druge nama egzotične životinje. Dok ti ljudi nemaju problem da pojedu majmuna, postoje i oni koji ih jedu potpuno žive. Makakiji je veoma rasprostranjena vrsta majmuna na Kamdbodži. Ovde je veoma popularno jesti mozak ovih majmuna, ali iz lobanje još uvek žive životinje. Majmuni se tom prilikom drogiraju ili se jednostavno samo vezuju.

Bubašvabe

Neke prognoze kazuju da će, usled povećanja ljudske populacije i manjka hrane, ljudi početi da jedu insekte. U nekim zemljama, ove živuljke se več uveliko stavljaju na jelovnik, a pored prženih, u nekim delovima sveta služe se i sasvim žive bubašvabe.

Kobre

Na zapadu, postoje restorani koji nude opciju da izaberete iz akvarijuma ribu ili jastoga kojeg želite da vam spreme. U Vijetnamu, doživećete slično iskustvo, ali sa kobrama. Kada izaberete svoju zmiju, kuvar je uzima iz terarijuma i baca na pod. Zatim, zmija se seče po sredini i stavlja se u čašu sa vinom od pirinča, kako bi krv kapljala u napitak. Srce zmije, koje još uvek kuca, stavlja se u drugu čašu i to se služi uz malo pre spomenuti krvavi pirinčani napitak. Ostatak mesa odnosi se u kuhinju, kako bi se pripremila druga jela.

Slepi miševi

Na Marijanskim ostrvima živi posebna vrsta leteće lisice koja spada u slepe miševe koji se hrane voćem. U poslednjih nekoliko decenija, njihova populacija opada, jer ih ljudi love i koriste za ishranu. Danas, najčešće se služe u specijalnim prilikama, a pripremaju se tako što se živi stavljaju u ključalu vodu. Uz naživo skuvanog slepog miša, servira se i činija kokosovog mleka.

Jegulje

Rejmond Blank, francuski kuvar, drži najprestižnije restorane u Britaniji. Proputovao je ceo svet i probao sva moguća jela, pa je tako jednom prilikom obedovao i u Japanu. Prema njegovim rečima, u velikoj staklenom posudi posluženo mu je na hiljade mladih živih jegulja. Posuda se nalazila na sredini stola, a jeguljice su iskakale i upadale u tanjire ostalih prisutnih, koji su ih s užitkom zatim jeli.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti