Ovo su bili najplaćeniji pisci u protekloj godini

       
Foto: CNBC.com

Najplaćenija spisateljica bila je Džoan Rouling, sa oko milijardu dolara.

Prema proceni Jahua, ovo i nije iznenađenje, jer ona nije samo najbolje plaćena spisateljica, već ima i smisla za biznis.

Na drugom mestu je Paulo Koeljo, pisac iz Brazila čije je bogatstvo procenjeno na 500 miliona dolara. On i dalje piše, ali njegovo najčitanije delo je “Alhemičar” iz 1994. godine.

Na trećem mestu je Stiven King, sa bogatstvom procenjenim na oko 400 miliona dolara. Neki njegovi romani su postali klasici horor žanra, a neka dela su i ekranizovana. Poznat je po svom političkom aktivizmu i donatorstvu.

Još jedna žena dospela je na listu najplaćenijih pisaca u 2018. goditi i to je Nora Roberts sa 390 miliona dolara. Poznata je kao spisateljica ljubića, ali ima i trilere. Počela je da se bavi pisanjem tokom svog prvog braka, jer joj je bilo dosadno da bude domaćica i samo odgaja decu kod kuće.

Peta spisateljica na listi je Danijela Stil, sa odštampanih 165 naslova i kapitalom od 375 miliona dolara! Svoju karijeru je započela kao pisac reklama a jedan od šefova joj je preporučio da počne da se bavi pisanjem porodičnih romana. Ne prestaje da piše, iako ima 71 godinu.

Džems Paterson zauzeo je šesto mesto sa 310 miliona dolara. Prvu knjigu je odštampao 1976. godine. Paterson je rekorder po broju knjiga koje su se našle na bestseler listi Njujork tajmsa.

Džon Grišam je sa svojih 200 miliona dolara na sedmom mestu. Bio je advokat, ali je svoju prvobitnu profesiju zamenio pisanjem. Nekoliko njegovih dela je ekranizovano.

Britanski pisac, Džefri Arčer, zauzima osmo mesto, sa kapitalom koji ne prelazi 200 miliona dolara. Bio je poslanik u parlamentu Velike Britanije. Nakon umešanosti u jedan od skandala odlučio je da se posveti pisanju fikcije.

Den Braun je na devetom mestu sa zaradom od “samo” 160 miliona dolara. Njegova najpoznatija knjiga je “Da Vinčijev kod”, sve pre toga i posle toga nisu toliko poznata dela.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments