Pet savremenih žena koje su utiču i naše živote

       
Foto: Daily Pakistan Global

Ove žene su superheroine koje menjaju društvo, navike i stereotipe.

Malala Jusufzai- Malala je 21-godišnja Pakistanka koja je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade. Bori se za ljudska prava i pravo na obrazovanje, a 2012. godine pokušali su da je ubiju pucajući joj u glavu. Svoje patnje Malala je pretočila u knjigu “Ja sam Malala”, koja je postala bestseler. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir.

Džejn Gudol- Džejn Moris Gudol je britanski primatolog i etnolog, a takođe se smatra i najvažnijim stručnjakom za šimpanze na svetu. Svoj život posvetila je očuvanju okoline i pravima životinja.

Aung San Su Ći- Brumanska političarka, prodemokratski orijentisana, dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1991. godine za nenasilnu borbu u prillog demokratiji i ljudskim pravima. Nagradu su u njeno ime primili njeni sinovi. Iznosu od 1,3 miliona dolara, koliko je iznosila novčana nagrada namenila je za razvoj obrazovanja i zdravlja stanovnika Mijanmara. Britanski časopis “New Statement” napravio je popis “50 heroja današnjice”. Ona je na 1. mestu liste. Provela je 15 godina u kućnom pritvoru zbog svog aktivizma.

Melinda Gejts- Melinda An Gejts je američka humanitarka i osnivačica fondacije “Bil i Melonda Gejts”. Melinda se bori za prava devojčica, a dobitnica je mnogih nagrada i počasti. Melinda i Bil Gejts su 2002. godine dobili nagradu za humanitarne aktivnosti u korist ugroženih osoba. Godine 2006. jedna bolnica u Sijetlu dobija ime po njoj, zbog posvećenog rada na poboljšanju života dece u Americi i svetu, a predsedava kampanjom za proširenje bolnica za nedovoljno razvijenu decu i prikuplja 300 miliona dolara.

Sabrina Gonzales Pasterski- Ovu 25-godišnju devojku zovu i “novi Ajnštajn”. Napravila je svoj prvi avion sa samo 12 godina. Godine 2015. uvrštena je u Forbsovu listu mladih naučnika ispod 30 godina, a prošle godine je dobila tu čast da bude u Anjštajnovoj fondaciji 100 najvećih inovatora savremenog doba.

Autor: nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments