TOPLIČKI OKRUG: Misteriozna planina

       

Toplička oblast se nalazi na jugu Republike Srbije, a čitava oblast, kao i reka koja kroz nju protiče dobila je ime po velikom broju izvora tople mineralne vode. Toplička kotlina okružena je planinama: Jastrebac, Kopaonik, Radan, Vidojevica i Pasjača, a njen najveći grad, koji je ujedno i sedište okruga je Prokuplje. Drugi veći gradovi su Kuršumlija, Blace i Žitorađa.

Planina Radan je deo lanca Rodopskih planina i obuhvata delove gornjih slivova Toplice, Puste reke i Jablanice. Najviši vrh je Šopot, 1409 m nadmorske visine, a na nešto nižem Petrovom vrhu (Veliki Petrovac), na oko 1150 m nadmorske visine, nalazi se na zaravni, crkva Svetog Petra.

Misteriozne pojave na planini Radan
Radan planinu meštani nazivaju Đavoljom. Neobično izvajane i čudno poređane zemljane figure, izvori vode nespecifičnog mirisa i ukusa, kao i tajanstvenost zvučnih efekata koji se stvaraju dok vetar duva, uticali su na stanovništvo koje je ovaj lokalitet, obavijen velom misterije i raznim legendama, nazvalo Đavolja Varoš.


Oni zaobilaze Ivanjski potok jer teče uzbrdo, a kola koja su krenula nizbrdo takođe znaju da promene pravac i gonjena nekom „natprirodnom silom“ takođe krenu uzbrdo.
Planinu ”optužuju” za pad mnogih aviona na ovim prostorima, kaže se i da skriva čudnovat cvet koji pomaže protiv svakog zmijskog otrova. Istina je međutim ipak naučno objašnjiva. Smatra se da na planini deluje izvesna gravitaciona anomalija koja se manifestuje tako što se na određenim mestima oseća umanjeno ili čak sasvim obrnuto dejstvo zemljine teže. Radiestezisti pak tvrde da ispod Radana kao što smo rekli protiče termalna podzemna reka zasićena raznim metalima, pa zbog toga stvara jak naboj akumuliranog elektriciteta. Tako se organizuje magnetno polje koje se prostire celim njenim tokom. Čudima, međutim, izgleda da nema kraja kada je reč o ovoj planini, malo, malo pa se pojavi neko novo koje je naizgled nemoguće objasniti.

Đavolja Varoš je prorodni spomenik, nalazi se na jugu Srbije, u selu čudnog naziva Đake (naziv ovog sela potiče od albanske reči “gjak” – krv). Udaljena je 30-ak km od Kuršumlije, a od Beograda oko 290 km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 660-700 m.n.v., okružena je šumama i brdima Radan planine.

Đavolja Varoš je ušla u uži izbor za sedam svetskih čuda prirode, iako, nažalost, pored velike podrške javnosti nije uspela da se plasira među prvih sedam. Ranije je ovaj lokalitet bio prilično slabo posećen, oko 3000 poseta godišnje, a otkad je postao kandidat za 7 svetskih čuda prirode, dogodila se prava ekspanzija turista iz raznih krajeva, tako da od tog perioda beleži preko 80 000 poseta. Od nedavno je osvetljena i primamljiva za noćne posete koje joj daju posebnu draž.

Ovo „čudo” prirode čine dva veoma retka prirodna fenomena – zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno i dva izvora kisele vode sa visokom mineralizacijom.


Zemljane figure su podeljene u dve jaruge interesantnih naziva: „Đavolja jaruga” i „Paklena jaruga”. Ima ukupno 202 zemljane figure i njihova visina varira između 2 m i 15 m. Postoje brojne legende po kojima je nastao ovaj fenomen, a ona koja se najviše prepričava je legenda o đavolu kome je zasmetao miran i spokojan život okolnog stanovništva, pa je stvorio đavolju vodu, kako bi im pokvario odnose. Usled njenog dejstva meštani su odlučili da venčaju brata i sestru. Dobra vila koja se sažalila na zavedene stanovnike kraja pomolila se Bogu i on je spojio nebo i zemlju i poslao tako hladan i snažan vetar da je okamenio svatove.
Neobičnost ovih spomenika prirode čini da bliža okolina deluje izuzetno surovo i tajanstveno, a posmatrano kao deo veće celine izuzetno živopisno. U blizini se takođe nalaze i ostaci starog naselja, crkvi i nekoliko rudarskih jama. Važno je napomenuti da noćno razgledanje ovog lokaliteta predstavlja nezaboravan i nestvaran događaj.

Đavolja voda
Druga prirodna retkost su dva izvora vode neuobičajenih svojstava. Prvi izvor sa nazivom “Đavolja voda” nalazi se u blizini kula u “Đavoljoj jaruzi”, voda je dosta hladna i ekstremno kisela (ph 1.5) sa visokom mineralizacijom.

Drugi izvor nosi naziv “Crveno vrelo”, nalazi se oko 400m nizvodno od prvog i na ravnom je terenu. Manje je kiseo i ima nižu mineralizaciju, zbog ravnog terena voda se razliva i otiče u korito Žutog potoka koji je u blizini, a zbog oksidacije gvožđa (koje se u velikim količinama nalazi u vodi) formira se crvena trasa lepezastog oblika koja deluje veoma atraktivno.
Voda sa izvora nije za piće ali možete njome isprati usta kako biste osetili ukus i miris. Meštani tvrde da je voda lekovita i da se njome treba umivati, ispirati oči i bolna mesta.

Još jedna zanimljivost je Crkva Svete Petke iz XIII veka oko koje ćete primetiti na hiljade smotuljaka tkanine. Postoji verovanje da parčetom tkanine umočenim u vodu treba više puta preći preko bolnog mesta ili rane i zatim vezati tkaninu na određeno mesto u crkvi i bolest će ostati zavezana zauvek u crkvi.

Ovim lokalitetom upravlja Prolom banja, odnosno turističko preduzeće “Palaninka”. U okviru ove turističke destinacije radi etno restoran u kome se turisti mogu okrepiti i uživati domaćoj kuhinji, etno muzici. U restoranu se nalazi i galerija sa fotografske kolonije, jedinstvene manifestacije koja okuplja umetnike iz celog sveta. Na ulasku se može kupiti neki od mnogobrojnih suvenira sa motivima ove nesvakidašnje prirodne pojave.

Ako rešite da posetite Đavolju Varoš, bilo bi šteta ne odvojiti vreme za posetu banjama koje se nalaze u blizini – Prolom, Lukovska i Kuršumlijska poznate po lekovitim svojstvima, prirodnim lepotama, idelane za odmor i rekreaciju.

Autor: Jovana Filipović

Komentari: