Premda to nije moguće, sigurno ste se zapitali šta bi bilo kada bi se Jugoslavija ponovo ujedinila, koliko bi takva država bila bogata, da li bi bila vojna sila i da li bi bila članica EU. Youtube kanal “Real Life Lore” izneo je svoje pretpostavke kako bi to moglo da izgleda.

Populacija

Populacija nove Jugoslavije bila bi negde oko 21.412.000, što je manje nego 1991. godine kada je bilo preko 23 miliona ljudi. Delom to je posledica ratova, a delom negativnog prirodnog priraštaja.

Jedina republika koja bi imala pozitivan priraštaj je Makedonija. Ovakva Jugoslavija bila bi po populaciji na 8. mestu u Evropi, što bi je stavilo iza Poljske, a ispred Rumunije.

Postavlja se pitanje da li bi ponovo ujedinjena Jugoslavija bila članica EU, dve njene republike, Hrvatska i Slovenija jesu trenutno članice, dok 4 ostale republike nisu.

Ekonomija

Prosečna zarada po glavi stanovnika bila bi oko 18.000 dolara godišnje, što je manje od proseka Hrvatske i Slovenije, a više od proseka ostalih republika. GDP bio bi 191.045.000.000 dolara i bila bi 53. najjača ekonomija na svetu, odmah iza Češke republike, a ispred Rumunije. Teritorija bi bila slična veličini Velike Britanije, ali sa znatno manjom populacijom.

Etnički sastav

Kada pričamo o etničkom sastavu, 35% populacije bili bi Srbi,  20% Hrvati, 11% Albanci, 9% Bošnjaci, 8% Slovenci, 6% Makedonci, 1% Crnogoraci i 10% ostali narodi.

Religijske razlike

Hrišćana bi bilo oko 70%, odnosno 43% pravoslavaca i 27% katolika. Za Islam bi se izjasnilo 22% populacije, dok bi ostatak bili agnostici, ateisti i pripadnici manjih religijskih zajednica.

Vojna moć

Kada se govori o vojnoj moći Jugoslavije, budžet vojske bi bio oko 2.200.000.000 dolara, a bilo bi oko 228.000 vojnika podeljenih na aktivne i rezervne, što je slično britanskoj vojsci.

Gradovi

Eurail

Među prvih 5 gradova bili bi svi glavni gradovi odnosno Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Skoplje. Novi Sad bio bi na šestom mestu. Jedini glavni grad koji ne bi bio među prvih 5 je Podgorica.

Postojala bi samo dva grada sa preko milion stanovnika, a to bi bili Beograd i Zagreb. Beograd bi najverovatnije ponovo bio prestonica.

Boka News

Nova Jugoslavija svakako bi imala mnogo, gotovo nerešivih problema, a jedan od problema bio bi i minirani teren u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu. U Bosni je 2.4% obradive teritorije pod minama, što sprečava razvoj poljoprivrede.

Pogledajte video:

Autor: nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aca
09/10/2018 13:17

Ne ponovila se ta kvazi drzava nikad vise! Da je bilo srece da je nikad nije ni bilo mi bi sad bili medju vodecim nacijama u evropi.