U nastavku otkrijte kako da očistite svooje telo nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

Nakon svih praznika koji se sredinom januara završavaju, većina nas shvata da je praznična trpeza uzela maha, naročito ukoliko probamo da zakopčamo omiljene farmerice. Čak i ako niste nabacili višak kilograma, retko ko se u ovom periodu pridržava zdrave ishrane.

Ipak, vreme slavlja polako prolazi i vreme je da počnemo sa ispunjavanjem novogodišnjih odluka, te da počnemo zdravije da se hranimo. U nastavku saznajte koje su to idealne namirnice za detoksikaciju organizma.

Voće

Prepuno sokova i vlakana, voće je idealno za čišćenje organizma, a uz to, sadrži i veliku količinu antioksidanata i naravno vitamina, koji dovode u balans celo telo, a na prvom mestu, organe za varenje.

Zeleno povrće

Nakon svih đakonija u kojima smo uživali u prethodnim nedeljama, vreme je da napunite frižider zelenim povrćem, kao što su kelj, spanać, kupus, krastavci i drugo, pretežno lisnato povrće.

Orašasto voće i semenke

Orasi, bademi, pistaći, čija semenke, semenke budneve i suncokreta, susam i lešnici odličan su izbor za užinu, jer pored toga što nas drže dugo sitima, poboljšavaju pamćenje i čiste organizam.

Sada je i idealno vreme za citruse, koji pomažu telu da se oslobodi svih toksina. Stoga navalite na narandže, grejpfrut i mandarine, a umesto sokova, popijte limunadu.

Beli luk

Poznat kao prirodni antibiotik, beli luk stimuliše detoks enzime, koji onda, kroz digestivni trakt, izbacuju toksine iz organizma.

Prokelj

Ovo malenopovrće je efektivnije u procesu detoksikacije od većine drugog povrća, jer je prebogato antioksidantima.

Zeleni čaj

Ovaj čaj nadaleko je poznat po antiupalnim i detoks svojstvima, pa razmislite da počnete da ga konzumirate umesto kafe.

Sirovo povrće

Bilo da izaberete šargarepu, kupus, kelj, beli luk, cveklu, crni luk ili krastavce, nećete pogrešiti. Kombinacija sirovog povrća pozitivno deluje na rad jetre- glavnog prečišćivača organizma.

Omega 3 ulja

Maslinovo ulje pomaže radu creva i izbacuje toksine iz organizma, zahvaljujući omega 3 uljima.

Mungo pasulj

Iako se ovaj pasulj najčešće koristi u azijskoj i indijskoj kuhinji, isprobajte ga, jer je lak za varenje, a u tom procesu upija toksične materije i izbacuje ih iz organizma.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments