13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade

       
Foto: VideoBlocks

Kad se roditelji reše svojih loših navika u odgajanju, tek tad pružaju svojoj deci mogućnost da ojačaju i postanu bolji ljudi, objašnjava psihološkinja Ejmi Morin koja je napisala i knjigu 13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade

1. Ne priznaju mentalitet žrtve- Jedinica na testu iz matematike ili neuspeh na utakmici ne čini dete žrtvom. Razočaranje, neuspeh i odbacivanje su isto deo života.

2. Ne donose odluke na temelju krivice- Popuštanje nečemu nakon što ste već rekli ne, zato što vam je dete tužno ili plače, deci šalje nezdravu poruku da će postići sve što žele ako vas nateraju da se osećate krivima. Deci na ovaj način pokazujete da mogu s vama manipulisati.

3. Deca im nisu centar života- Važno je da su deca prioritet, ali to ne znači da treba da budu centar sveta svojih roditelja. “Naučite decu da su važna, ali ne i najvažnija na svetu. U ovakvoj okolini ta deca će odrasti u empatične ljude koji su svesni svojih snaga i slabosti”, kaže psihološkinja Morin.

4. Ne pokreće ih strah- Stalna zaštita dece će roditelje poštedeti mnogih anksioznih situacija tokom odrastanja, ali će na duge staze ti roditelji svoju decu naučiti da su krhka.

5. Deca nemaju moć nad njima- Traženje njihovog mišljenja ili postavljajući ih u situacije u kojima moraju birati- decu osnažuje. Ali, te odluke i izbori treba da budu na njihovom nivou. Na odluku o seljenju u drugi grad radi posla oni ne bi smeli da imaju nikakav uticaja. Tretiranje dece kao jednakih, ili još gore, poput šefova, šteti njihovom razvoju.

6. Ne očekuju savršenstvo- Deca će nastojati da ispune vaša očekivanja sve dok su ta očekivanja realna. Ako očekujete savršenstvo, odlučiće da nema smisla pokušavati. Naučite decu da ne moraju biti najbolji u svemu što rade. Pomozite im danas da postanu malo bolji nego što su bili juče.

7. Ne dopuštaju deci da izbegavaju obaveze- Mnoga istraživanja pokazuju važnost uključivanja dece u kućne poslove. Ipak, samo 28 posto dece ih obavlja. “Ako želite odgajati decu koja će jednog dana postati odgovorne odrasle osobe, dajte im puno odgovornosti. Neka spakuju svoj ručak, pomažu u svakodnevnim poslovima i prepustite im brigu o njihovim stvarima”, piše Morin u svojoj knjizi.

8. Ne štite svoju decu od neprijatnih osećaja- Iako je prvi instinkt zaštititi dete od nelagodnih iskustava i povređenih osećanja, treba ih pustiti da sve to prožive. Teškoće su deo života.

9. Ne smatraju se odgovornima za to kako se njihova deca osećaju- “Ako svaki put kad vam je dete tužno vi ga pokušavate oraspoložiti, zabavljate ga kad mu je dosadno ili ga smirujete kad je uznemireno, vi preuzimate odgovornost za njihove osećaje”, objašnjava.

10. Puštaju svoju decu da prave greške- Nemojte im baš svaki put pregledati domaće ili ih upozoravati na loš izbor. Nemojte ih sprečavati da prave greške. Prirodne posledice su neke od najvećih životnih učitelja.

11. Razlikuju disciplinu od kazne- “Kazna je namenjena nanošenju patnje. S druge strane, disciplina je podučavanje dece da budu bolji”, tvrdi Morin.

12. Ne izbegavaju rasprave- Iako vam popuštanje detetu koje plače momentalno olakšava život, to će se na kraju osvetiti i roditeljima i deci.

13. Ne žrtvuju svoje vrednosti- “Pobrinite se da vaši prioriteti u odgajanju odražavaju vaše vrednosti. Ugradnja vrednosti u decu daje im snagu koja im je potrebna da žive smislene živote”, savetuje psihološkinja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments