3D origami kao stil života Jelene Ilić

       
Foto: Privatna arhiva

Tradicionalna japanska veština kreiranja modela od papira naziva se origami. Upravo ova tehnika oduševila je Jelenu Ilić dok je još bila devojčica. Nakon završene arhitekture, Jelena se svrstala u origami umetnike praveći 3D figure.

Paper Storm Jelene Ilić; foto: Višnja Milić

“Origami tehnikom se bavim već 19 godina i sestra me je uvela u taj svet kada mi je pokazala kako se pravi ždral od papira. Bila sam fascinirana, jer sam se i sa pet godina susrela sa još jednom verzijom geometrije koja se zove tangram. Uvek sam razmišljala kako bih ja mogla da nadogradim svoj origami”, priča Jelena.

Na studijama je počela da se interesuje za nacrtnu geometriju i perspektivu, ali nakon završetka je počela da se bavi enterijerom i tu videla slobodu i nedostatke geometrijskih formi. Prvo je uradila origami jelena, koji i danas stoji u njenoj kancelariji.

“Ono što ja radim je redizajn origamija. To je sada moderno. Volim da sve bude funkcionalno, pošto sam arhitekta. Delo na koje sam baš ponosna je ogledalo, sa heksagonalnim oblicima po njemu, rasvetu sam instalirala, improvizovala police od papira i taj projekat sam razrađivala skoro dva meseca”.

Foto: Privatna arhiva

Jelena pravi figure za stanove, logoe za firme, a kaže da sebe i svoj rad u ovom poslu mora uvek da nadograđuje i bude inovativna. U zavisnosti od kompleksnosti projekta treba joj sedam do četrnaest dana da ga realizuje. Njen rad nalazi se pod imenom Paper storm.

“Priželjkujem izložbu na kojoj bih prikazala nešto novo i nešto što još uvek nisam radila. Recimo, životinje u pravoj veličini, u pokretu. Da bude moj umetnički izraz, sa drugim tehnikama koje ću da unapredim”, kaže Jelena.

Papir sa kojim radi nije običan koji koristimo u svakodnevici. Uvezen je iz Holandije ili Italije i to je visokokvalitetni premazani papir. Neki ima odsjaj, a neki kako origami umetnica kaže “sedefasti pesak”. Radi i sa gumiranim papirom, koji je vodootporan.

“Čak sam ga testirala na kiši i ne ostavlja nikakve tragove. To su dosta čvrsti i teški papiri, a kao što znamo, trougao je najstabilnija geometrijska forma, pa ako se nešto od njih sastavlja nema šanse da se uništi.”

Foto: Privatna arhiva

“Najčudnije mesto gde stoji moj rad je tattoo studio u Beogradu. Na plafonu sam instalirala figuru robota. Glava robota izlazi iz plafona i deo gornjeg trupa, a ruka tri puta veća od moje drži sijalicu. Oko njega je LED ljubičasta traka, a sa plafona visokog tri i po metra vise dijamanti urađeni takođe od papira. Taj projekat sam razrađivala tri meseca”, priseća se Jelena.

“Do sada su najviše tražili glave jelena i slona, lava i bika. Te figure su bile najtraženije”, a njene figure su putovale u Nemačku i Zagreb.

Foto: Privatna arhiva

Podršku je imala od svih od početka, a sada kaže da ljudi koji vide njene figure ne veruju da su samo od papira, jer im izgledaju “živo”. U skladu sa tim Jelna ima u planu da iz radionice Paper storm-a uskoro izađe i ljudsko biće u pokretu, u svojoj pravoj veličini.

“I to je moguće. Šta god zamislite- slika, telo, skulptura, životinja, ornamenti, čak sam i bidermajere pravila. Čak i tijaru sa kristalima. Volim da kombinujem i ubacujem nove materijale.”

Foto: Privatna arhiva

“Osim izložbe, volela bih da radim i skulpture za eksterijer, zamislite sad hiljadu ždralova kako vise negde u gradu ili čak imaju mehanizme da menjaju forme. Volela bih da napravim neku mašineriju.”

Još jedan od ciljeva Jelene je da prenese svim uzrastima, a najviše deci, tehniku origamija i svega što radi, na svojim radionicama. To je već uspela na jednoj u Budisavi, svom rodnom mestu, gde je uspela da zainteresuje decu. Jer tako je i kod nje sve počelo.

Autor: Ivona Karan

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Luka
04/06/2020 19:41

Ovaj medved sa prve slike visi na mom zidu, baš taj, isti, pravila ga je za mene, najbolji poklon ikada! bravo!