Kao što već znamo, bez vode, ljudsko telo ne može pravilno da funkcioniše, a u nastavku otkrijte na šta sve povoljno deluje dovoljan dnevni unos vode.

Poboljšava fizičku aktivnost

Usled dehidratacije, telo ne može da reguliše temperaturu, osećamo fizički i psihički umor i ne možemo da se koncentrišemo. Budući da mišići sadrže oko 80% vode, jasno je zašto je važno konzumirati ovu tečnost, naročito tokom vežbanja. Uz to, znojenjem, nećemo gubiti višak tečnosti i imaćemo bolje rezultate prilikom samog treninga.

Funkcija mozga

Studije su pokazale da dehidratacija usporava rad mozga, utiče na manjak energije i na promenu raspoloženja, a dugotrajna dehidratacija može da dovede i do problema sa pamćenjem.

Glavobolja

Ispijanje dovoljne količine vode može da ublaži ili pak u potpunosti ukloni bolove u glavi, kao i hronične migrene.

Sprečava zatvor

Voda pomaže varenju, te sprečava zatvor, naročito kod ljudi koji pate od ovog zdravstvenog problema.

Kamenje u bubrezima

Voda smanjuje rizik da dobijemo kamenje u bubrezima, jer ovi organi bolje funkcionišu kada unosimo dovoljnu količinu tečnosti.

Mamurluk

Studije su pokazale da ispijanje vode tokom ispijanja alkohola može da umanji ili pak u potpunosti da ukloni simptome mamurluka narednog dana.

Mršavljenje

Voda poboljšava funkciju celog organizma i ubrzava metabolizam, a hladna voda tera telo da koristi više energije kako bi je zagrejalo i svarilo. U tom procesu možemo i da izgubimo višak kilograma.

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments