Sezona nara je u jeku, a kada u nastavku budete pročitali za šta je sve dobar, uvrstićete ga u jelovnik svaki dan.

Nar je prepun antioksidanata i antikancerogenih nutrijenata. Uz to, bogat je i vitaminima, a na prvom mestu A, C i E. Ovo voće sadrži količinu antioksidanata koju zeleni čaj i crveno vino imaju zajedno. Uz sve to, nar jača imuni sistem i između ostalog, pomaže u lečenju anemije.

Stomačne tegobe

Kora od ploda nara, lišće i kora samog drveta koriste se u lečenju stomačnih tegoba kao i dijareje. Čaj od ove voćke pokazao se kao delotvoran kod svih digestivnih problema, a sok nara bori se protiv dizenterije i kolere.

Zdravlje srca

Pokazano je da redovno konzumiranje soka od nara utiče na bolju cirkulaciju, a samim tim, umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. U isto vreme, ovaj sok umanjuje loš holesterol i sprečava začepljenje arterija.

Kancer

Zbog visokog sadržaja antioksidanata flavonoida, nar se bori protiv slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu raka. Ljudi koji imaju velike šanse da dobiju kancer prostate ili dojke, pijenjem soka od nara umanjuju raj rizik. Takođe, nar se bori i sa postojećim ćelijama raka u organizmu.

Oralna higijena

Budući da ima antibakterijska i antivirusna svojstva, nar uklanja plak i bori se sa brojnim oralnim oboljenjima.

Osteoporoza

Studije su pokazale da se oštećenja nastala usled arteoskleroze te osteoporoze umanjuju redovnim konzumiranjem nara.

Anemija

Budući da obezbeđuje dovoljne količine gvožđa, nar umanjuje simptome anemije kao što su vrtoglavica, slabost i gubitak sluha.

Dijabetes

Istraživanja su pokazala da osobe sa dijabetesom koje su konzumirale sok od nara, umanjile su rizik od pratećih hroničnih bolesti. Uz to, ovaj sok jača arterije, te sprečava pojavu brojnih srčanih oboljenja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments