Da li ste se ikad zapitali da li je vaša veza stvorena da opstane? Eksperti otkrivaju neke skrivene znakove da je vaš odnos na tankom ledu…

Prezir

Studija Instituta Gotman 40 godina proučavala je brakove i pokazala je da je osećaj prezira najjači znak da je vezi došao kraj. Uz uvrede, nepoštovanje, prezir se pokazuje i drugačijim tonom obraćanja. Međusobno nepoštovanje je najveća prepreka svakog odnosa.

Kritika

Ukoliko stalno ispravljate partnera, kritikujete njegovo ponašanje odnosno ličnost, to bi mogao biti upozoravajući znak da vaš odnos nije idealan. Obratite pažnju na to kako se obraćate partneru i da li koristite rečenice poput: “Ti nikad”, “Ti uvek” i “Ovo se uvek desi kada…”. Prema stručnjjacima, ovo je jedan od znakova da se vezi približava kraj.

Iracionalna poređenja

Ukoliko imate nerealne ideale, doprinećete osećaju neispunjenosti, a svoju frustraciju pokazivaćete i partneru, što može dovesti do ohlađenja odnosa.

Ne rešavate konflikte kontruktivno

Ukoliko se iz rasprave povlačite i nemate volje da rešite problem, ne znači da želite da vam bude bolje u odnosu, naprotiv. Izbegavanje konflikata može da znači da skrivate probleme ili da vam jednostavno više nije stalo.

Stalno se branite

Ukoliko se vodite time da ste stalno žrtva i da je napad najbolja odbrana, počećete tako i da se osećate. A hipersenzitivizam dovodi do kriticizma. Onog trenutka kada vam postane lakše da povredite partnera, umesto da rešite problem, znajte da je vaša veza pred krajem.

Nemate prioritete

Veza može da se definiše kao odnos u kojem ste jedno drugome prioritet. Ukoliko u tom odnosu jedna strana počne da preispituje svoju ulogu u vezi i partnerovom životu, to može biti skriveni znak da veza više ne funksioniše.

Niste fizički intimni

Ovde nije u pitanju samo seks, već i fizički kontakt poput dodirivanja, grljenja i ljubljenja. Ukoliko ovo fali u vašem odnosu, vaša veza gubi smisao.

Niste samosvesni

Bez ovoga, na kraju smatrate partnera odgovornim i za svoje reakcije i akcije, što vas može odvući od srećnog odnosa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments