Adolescencija da se produži do 24. godine, predlažu naučnici

       
Foto: Start Up Donut

Kako prenosi Gardijan, prema mišljenju australijskih naučnika, adolescenciju treba produžiti do 24. godine, na osnovu rezultata istraživanja u Kraljevskoj dečijoj bolnici u Londonu.

Period od od 10. do 19. godine koji se naziva adolescencija, nakon dobijenih rezultata produžen je do 24. godine, a ti mladi će se ubuduće takođe nazivati tinejdžerima.

Ovo nije nova ideja, još prošle godine je bilo razmatrano da li produžavati ovaj period. Naučni časopis “Razvoj dece” utvrdio je da su savremeni tinejdžeri manje uključeni u poslove koji bi mogli da ih određuju kao odrasle osobe.

Analiza časopisa je urađena na osnovu oko osam miliona mladih od 13 do 19 godina u periodu od 1976. do 2016. godine, a cilj je bio da se sazna šta rade kada nisu u školi.

Rezultati su pokazali da su mladi tek nakon 20. godine počeli da rade poslove (poput čišćenja, zalivanja cveća…), kasnije su učili da voze, ali i izlazili na ljubavne sastanke.

Takođe, psiholozi smatraju da da mlade trenutno ne možemo da posmatramo kao spremne i sposobne da žive sami. Smatraju da je korisno što se period adolescencije produžava, jer se mladima daje više vremena da donose važne odluke za svoju budućnost, a to uključuje i emotivnu stabilnost.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: